Lectură de 2 min

Vinurile săptămânii Sărbătorim toamna cu un pahar de spumant Jidvei

Abonează-te pe  
Întorși după periplul nostru virtual în Lumea Nouă a vinurilor, după America cea puternică și plină de vinuri “cărnoase”, mergem mai departe spre România noastră viticolă. Și nu puteam ajunge decât la o emblemă a viticulturii autohtone, la Jidvei.
Vinurile săptămânii Sărbătorim toamna cu un pahar de spumant Jidvei

Află opiniile specialiștilor din comunitatea start-up.ro

Textele publicate în categoria Subiectiv sunt responsabilitatea autorilor, fiind opinii asumate de aceștia. Dacă vrei să afli mai multe opinii ale specialiștilor, urmărește categoria Subiectiv.

Urmărește specialiștii!

La 50 de kilometri de Alba-Iulia, Cetatea de Scaun și inima Transilvaniei, podgoria Jidvei își întinde cele 2500 de hectare de viță de vie între râurile Târnava Mare și Târnava Mică, areal viticol cunoscut sub numele de Podgoria Târnave.

2500 de hectare de viță de vie, 4 crame, unde sunt procesați strugurii și transformați în vinuri și vinarsuri delicioase fac din compania Jidvei cel mai mare producător de vinuri din România și cea mai mare podgorie cu proprietar unic din Europa.

Activitatea de la Jidvei este împărțită în 4 crame astfel: Crama Jidvei – în comuna Jidvei, unde se procesează și îmbuteliază mare parte din producția de vin, fiind cea mai mare crama din portofoliu. Locația a fost construită în 1974, sub fostul IAS Jidvei.

Crama Blaj, construită în 1989 și modernizată în 2007 găzduiește vinoteca ce conține peste 200 000 de sticle tezaurizate.

Crama Bălcaciu, prima cramă construită în zonă în 1958, în prezent este centrul de producție pentru vinurile spumante și distilate pe bază de vin.

Ultima este Crama Tăuni înființată în 2014, un centru de producție foarte modern, care utilizează energiile gravitaționale în fluxul de producție al vinului, considerată cel mai mare centru de acest tip din Europa.

De ani buni, când am spus Jidvei, am spus vinuri albe, însă datorită încălzirii globale acum se cultivă și soiuri roșii în podgorie pentru vinurile rose. Vă propun ca astăzi să ne îndreptăm atenția spre unul dintre spumantele Jidveiului, Jidvei Extra Brut.

Spumantul se potrivește cel mai bine în zilele de sărbătoare, cum este cea de astăzi , Sfânta Maria, sau în zilele pe care le facem noi să fie celebrative. Nouă ne place ca uneori să ne începem zilele de weekend cu un mic dejun copios și un pahar de spumant delicios.

Dar sa ne întoarcem la acest Extra Brut ce ne pune simțurile la încercare cu note de pâine prăjită, de coajă de lămâie confiată, de caisă timpurie, care prin perlajul său fin și răcoritor ne îmbie să ne mai punem un pahar.

Jidvei Extra Brut este obținut prin metoda tradițională (vechea metodă prin care se obține și Șampanie franțuzească) din soiurile Fetească Regală, Chardonnay și Pinot Noir. Iar caracterul îi vine din cele 12 luni pe care vinul le-a petrecut în sticlă împreună cu drojdiile fine.

Vinul se găsește în Pachetul Premium și în All Bubbles.

Spumantul ăsta este emblema Jidveiului și se produce aici de mai bine de 60 de ani. Poate doar oamenii să se fi schimbat, căci metoda sigur nu.

Dar ce frumos ar fi să ne savurăm paharul de spumant la castel? Să ne simțim pentru câteva clipe nobili? Sigur că se poate! Pentru că „ținutul Jidvei” are încă inima Târnavelor, castelul Bethlen-Haller, care este renovat și se poate vizita în fiecare zi, de la orele 11:00, 13:00, 15:00 și 17:00. Costul unui bilet este de 5 euro/persoană și reprezintă modul prin care fiecare vizitator contribuie la păstrarea farmecului acestui loc. Cei care doresc să afle mai multe despre vin și despre arta vinului au la îndemână mai multe opțiuni, care includ vizită și degustări.

Pe parcursul unui „Weekend la Castel”, de vineri până duminică, vă puteți bucura de preparate culinare specifice zonei și de produse tradiționale proaspete. Specialiștii Jidvei vă vor însoți într-o călătorie fascinantă în lumea vinului și veți putea degusta cele mai bune vinuri Jidvei. Pachetul cuprinde vizite la cramele Jidvei și Tăuni, plimbări în vie și activități de recreere, precum vizită în ferma castelului, echitație în manej și tir cu arcul.

Povestea integrală a Castelului o gășiti pe www.desprevin.ro, unde vă așteptăm să descoperiți și să înțelegeți mai bine vinurile unui producător de amploarea Jidveiului.

Abonează-te pe  

Citeste mai departe:
mai multe despre:

Pe aceeasi tema: