Soluțiile din portofoliul Vodafone se adresează fermierilor care au diverse tipuri de culturi – cultură mare (cereale, oleaginoase), culturi de legume sau pomicultură - cultivate atât în câmp, cât și în sere. Soluțiile sunt scalabile și configurabile, adaptate nevoilor fiecărui fermier, indiferent de mărimea terenului cultivat și de tipul de cultură.
În plus, prin conectarea la rețeaua Vodafone NarrowBand – IoT (NB-IoT) cu acoperire națională, soluțiile Vodafone pentru agricultură fac posibilă comunicarea între echipamente - senzori oriunde în țară, acoperind, astfel, nevoile fermierilor care au culturi inclusiv în zone greu accesibile și fără surse de alimentare cu energie electrică.
“Agricultura este unul dintre sectoarele care pot beneficia enorm prin adopția tehnologiilor și soluțiilor digitale. România este încă la început în această privință, însă vedem o deschidere și un interes din ce în ce mai mari în rândul fermierilor, care au înțeles că agricultura de precizie, bazată pe tehnologii de tip IoT și analiza datelor, reprezintă agricultura viitorului. Soluțiile digitale aduc o reală valoare adăugată în activitatea acestora, cu beneficii majore în termeni de productivitate, calitate a culturilor, scădere a costurilor, mai ales prin utilizarea eficientă a resurselor, care au o pondere semnificativă în structura costurilor specifice. Suita de soluții pe care Vodafone o pune la dispoziția fermierilor acoperă cu succes nevoile fermierilor care au diverse tipuri de culturi, indiferent de mărimea terenului cultivat”, a spus Mihnea Rădulescu, Director Enterprise Business Unit, Vodafone România.
Soluțiile digitale aduc fermierilor beneficii majore de creștere a productivității și calității culturilor, menținere a sănătății solului, reducere a costurilor de producție, prin optimizarea utilizării de fertilizatori, apă, pesticide, precum și de eficientizare a resurselor umane, prin automatizarea activităților specifice în sere și solarii. Soluțiile permit monitorizarea condițiilor meteo prin intermediul senzorilor care detectează parametri importanți precum direcția și viteza vântului, temperatura și umiditatea aerului, intensitatea precipitațiilor, ceea ce le permite fermierilor să determine momentul optim pentru recoltare și aplicarea de tratamente și nutrienți, în fiecare fază de dezvoltare a plantei și adaptat fiecărui tip de cultură. Senzorii de sol monitorizează condițiile solului, făcând posibilă avertizarea riscului de îmbolnăvire și prevenirea bolilor specifice fiecărei plante. De asemenea, aceștia permit analiza evoluției și consumului de nutrienți, în funcție de faza de dezvoltare a culturii. Astfel, se poate eficientiza utilizarea îngrășămintelor, cu beneficii atât pentru plantă și sol, cât și de optimizare a costurilor de fertilizare.
Pentru culturile din mediu protejat (sere și solarii), soluțiile de digitalizare Vodafone oferă o serie de automatizări pe baza analizelor și alertelor în timp real, precum închiderea de urgență a serelor în caz de furtună, acționarea instalațiilor de irigație, ventilație, încălzire etc.
Prin intermediul unei aplicații integrate și ușor de utilizat, beneficiarii soluțiilor pot vizualiza în timp real datele colectate de senzori, pot urmări nivelul precipitațiilor, atât în timp real, cât și prognozat, pot primi alerte personalizate și rapoarte, recomandări cu privire la tratamente, fertilizatori și irigare, informații importante pentru planificarea lucrărilor agricole. În plus, au la dispoziție hărți izometrice pentru precipitații, umiditatea, temperatura și electroconductivitatea solului.