.lumen este o companie care concepe, dezvoltă și produce sisteme de asistență pentru nevăzători.

Ochelarii .lumen permit utilizatorilor o mobilitate mai bună, ajutându-i să aibă acces mai ușor la educație și apoi la locuri de muncă, contribuind astfel la îmbunătățirea vieții lor sociale.

„În lume sunt peste 40 milioane de nevăzători și singura soluție de mobilitate avansată este câinele ghid. Din păcate, un câine ghid este extrem de greu de întreținut, costă între 30 și 60 de mii de dolari antrenamentul. În acest moment, la nivel global, sunt doar 28.000 de astfel de câini”, spune Cornel Amariei, CEO .lumen. În practică, .lumen îndeplinește aceeași funcție ca un câine ghid pentru nevăzători, însă la costuri mult mai mici, fără să necesite același grad de îngrijire. Dacă antrenamentul unui câine ghid durează ani de zile, ochelarii pot fi produși rapid, în serii mari, la cerere.

Proiectul este dezvoltat de o echipă formată din peste 30 de experți din domenii diferite precum inginerie, științe, psihologie, design industrial sau business development. .lumen este fondat de antreprenorul Cornel Amariei, CEO, (fondator, fost Head of Innovation în cadrul companiei Continental Automotive Systems) și Gabriel Chindriș (CTO), conferențiar în cadrul Departamentului de Electronică Aplicată al Universității Tehnice Cluj-Napoca.

Alături de cei doi se află Mihai Ivașcu, cu rol de Chairman. Mihai este fondator și CEO al grupului de companii fintech M3 Holdings și al grupului de software Ingenium, cu birouri la Londra, București și Washington

Ochelarii .lumen se află în acest în moment în faza de „design for manufacturing”, în care se fac pregătirile pentru lansarea în producție, planificată pentru a doua jumătate a acestui an. În cursul dezvoltării, proiectul a traversat deja opt generații de produs care au trecut prin faza de optimizare de design. Anul trecut, compania a atras finanțări de peste un milion de dolari din surse private.

„Am fost atrași de misiunea .lumen de a ajuta persoanele nevăzătoare”, spune Andrei Goșu, Managing Partner Ascendis. „În fiecare an, investim o parte din profitul realizat de Ascendis în startup-uri în care credem. Ne-am dorit mult să contribuim la această idee, iar când s-a ivit ocazia de a investi nu am stat pe gânduri. Cornel și echipa sa au dezvoltat un produs extraordinar în domeniul atât de promițător al tehnologiilor inteligente de asistare a mobilității, care va ușura viața unui număr important de persoane cu deficiențe de vedere. Suntem încrezători că .lumen va fi un jucător global pe această nișă.”

„.lumen este un startup ce crește cu un ritm incredibil de accelerat, mai ales pentru o companie din România”, afirmă Cornel Amariei. „Să crești continuu este dificil. O bună parte din startup-uri eșuează în această etapă și ne bucurăm să îi avem alături de noi pe cei de la Ascendis, a căror expertiză recunoscută internațional suntem convinși că ne va fi de un real ajutor în această perioadă crucială. Faptul că îi avem alături ca investitori nu poate decât să ne bucure și să arate cât de departe suntem de unde am început și cât de aproape suntem de a schimba viața a milioane de oameni.”

În prezent, ochelarii .lumen sunt în teste continue de utilizare reală cu peste 200 de nevăzători. „Feedback-ul lor este atât util, cât și impresionant”, spune Cornel Amariei. „Ca să dau un exemplu, avem nevăzători care ne-au spus că își puteau imagina că o astfel de soluție va putea exista cândva în viitor, dar nu în timpul vieții lor. La nivel internațional, interesul cu privire la produsul nostru este major. În anumite zone ale lumii, discutăm deja de precomenzi de peste 10.000 de unități.”

Prețul unei perechi de ochelari .lumen este de 4.999 de euro, însă, spune Cornel Amariei, compania nu are în vedere în primul rând comercializarea în retail, vizând sistemele de finanțare publice care le permit persoanelor cu dizabilități să achiziționeze tehnologii de asistență gratuit ori cu subvenții.

Companie 100% românească, este liderul pieței de training și dezvoltare organizațională din Europa de Est. Cu peste 20 de ani de experiență, Ascendis lucrează cu peste 550 de companii din regiune.

În ultimii trei ani s-a dezvoltat accelerat, deschizând birouri și construind echipe locale în Ucraina, Serbia, Croația, Slovenia, Muntenegru, Republica Moldova, Macedonia, Bosnia și Herțegovina. Ascendis a co-fondat Code of Talent, una dintre cele mai promițătoare platforme de microlearning de pe piața globală, adoptată deja de organizații de pe 5 continente.