Acest articol a fost publicat prima oară în rubrica „Nota redacției” din newsletter-ul start-up.ro din data de 17 noiembrie 2022. Abonează-te aici.


Dacă nu știți ce este FTX, o să fac un scurt rezumat: în 2019, Sam Bankman-Fried, un tânăr de 20 de ani a lansat un criptoexchange care a atras mari firme de venture capital, inclusiv Sequoia Capital, ale cărui investiții includ Apple, Google și YouTube. Sam Bankman-Fried a fost descris în mod recurent ca fiind "următorul Warren Buffett", a apărut pe copertă a Forbes și părea că toată lumea îl considera un geniu.

Cu toate acestea, se pare că FTX făcea niște lucruri dubioase: transfera în mod clandestin fondurile clienților către Alameda Research, o firmă operată tot de Bankman-Fried, care apoi le juca pe tranzacții riscante. Bankman-Fried și-a văzut averea dispărând peste noapte, un fel de Fyre Festival finanțelor.

Însă și alți oameni au avut de suferit după falimentul FTX. Ontario Teachers’ Pension Plan, de exemplu, a investit 75 de milioane de dolari în FTX. De ce? Nu aș putea să vă spun. Însă probabil ca și alți investitori, l-au văzut pe Sam Bankman-Fried ca un fel de geniu care face lucruri complicate în lumea asta cripto.

Avem și noi multe exemple pe plan local de antreprenori care dau din gură și nu fac nimic, însă sunt văzuți foarte bine. Dar nu o să vorbesc despre asta aici.

Într-un final, nu orice business care sună complicat și activează într-un domeniu trendy nu înseamnă și o investiție bună. Și nu toți fondatorii care vorbesc frumos și bine se descurcă și în business.