”Peste 130.000 de români au ascultat cel puțin un audiobook în limba română în ultimul an. Audiobookurile formează o industrie nouă în România, cu o creștere foarte accelerată. În România, această industrie a început să se dezvolte de anul trecut, deci avem de recuperat un decalaj de cel puțin 4 ani față de multe alte țări”, a declarat Dan Vidrașcu, CEO al Voxa.

În medie, un audiobook are o durată cuprinsă între 6 și 8 ore, iar lecturile preferate în format audio sunt cărțile de dezvoltare personală și cele de ficțiune.

Gândește ca un călugăr (de Jay Shetty), Cartea femeilor care merită mai mult (de Shefali Tsabary), Metamorfoza (de Franz Kafka), Curajul de a nu fi pe placul celorlalți (de Ichiro Kishimi și Fumitake Koga) și Ziua în care m-am iubit cu adevărat (de Andreea Săvulescu) se află în topul celor mai ascultate cărți în limba română în ultimul an.

”La nivel global, cărțile digitale reprezintă peste 10% din piața de carte, iar creșterea acestui segment este de cel puțin de 20% de la an la an. Dacă piața de carte este evaluată la 100 de milioane de euro anual în România, cărțile digitale vor avea o cotă de piață de circa 1% abia la finalul lui 2022”, a adăugat Dan Vidrașcu.

Locuitorii din mediul urban sunt cei mai înclinați spre lectura cărților în format audio, astfel că șase din zece utilizatori ai Voxa provin din Capitală. Pe următoarele locuri în top se află locuitorii din Cluj (22% din totalul utilizatorilor Voxa), Timișoara (11%), Iași (11%) și Brașov (10%).

”Aspirațional, toată lumea vrea să citească mai mult, însă de cele mai multe ori, ritmul actual al vieții nu permite tuturor doritorilor să citească în fiecare zi. Iar această nevoie de a citi și de a ști mai mult explică și evoluția rapidă pe care au avut-o primele cărți audio în limba română. Un format de carte audio îți permite să câștigi timp pentru lectură, pentru că poți să asculți o carte când ești la volan în drum spre muncă, când gătești sau când îți plimbi câinele”, a adăugat Dan Vidrașcu.

În 2022, Voxa estimează că va încheia cu 180.000 de utilizatori.

Voxa este primul serviciu românesc de streaming pentru audiobooks și e-books, cu conținut în limba română și engleză, lansat în noiembrie 2021.

În prezent, platforma Voxa cuprinde 40.000 de titluri (audiobook și e-book), iar în primul an de activitate aplicația a fost descărcată de peste 180.000 de persoane, dintre care 130.000 au devenit utilizatori recurenți.

Voxa poate fi descărcată din Google Play și din AppStore de către orice utilizator de smartphone.