Recent, reprezentanții Comisiei Europene au anunțat faptul că site-ul pe care se pot face înscrierile pentru acest apel a fost lansat, iar municipalitățile care doresc să aibă acces la finanțare se pot trece deja pe listă.

Pe lista spațiilor publice sunt incluse parcuri, piețe, clădirile publice, librării, spitale, sau muzee. Bugetul alocat programului WiFi4EU este de 120 de milioane de euro, fonduri ce ar trebui cheltuite de beneficiari între 2017 și 2019. Comisia Europeană își propune să ofere internet wireless în aproximativ 8.000 de municipalități din toate statele membre ale UE, dar și din Norvegia și Islanda.

”Toată lumea beneficiază de conectivitate în ziua de azi, așa că nu ar trebui să mai conteze unde locuiești sau cât de mulți bani câștigi. Până în 2020 ne-am propus să echipăm toate satele și orașele europene cu internet wireless ce poate fi pus la dispoziția cetățenilor în mod gratuit”, a declarat Jean-Claude Juncker, președintele Comisiei Europene.

Apelul de înscriere a proiectelor din partea primăriilor din UE, Islanda și Norvegia va fi lansat pe 15 mai 2018, însă instituțiile publice care doresc să primească finanțarea pentru achiziționarea echipamentelor pentru spot-urile WiFi publice se pot deja înscrie pe listă. Din România s-au înscris deja primăriile din Jucu, Dudeștii Noi, orașul Bolintin-Vale și Slatina. De asemenea, se pot înscrie și societăți care oferă servicii de instalare a rețelele WiFi.

În apelul care va fi lansat la mijlocul lunii mai, 1.000 de localități vor putea beneficia de finanțare. Aceasta se va oferi sub forma unor vouchere, cel puțin 15 pe țară, în valoare de 15.000 de euro.

Potrivit reprezentanților Comisiei Europene, în următorii doi ani vor mai fi lansate patru noi apeluri pentru programul WiFi4EU.

Este important de știut și faptul că acele spot-uri WiFi vor putea fi folosite în mod gratuit, nu se va face reclamă și nici nu se vor strânge date personale despre utilizatori în momentul conectării la internet.