WWDC 2017 este conferința anuală pe care Apple o organizează în special pentru dezvoltatori, dar în cadrul căreia prezintă și produse (software și hardware) pentru publicul larg. iOS 11 reprezintă cel mai important anunț al evenimentului, având în vedere numărul utilizatorilor de iPhone la nivel global, dar nici noile iMac-uri și MacBook-uri nu sună rău.
Mai jos am făcut un scurt rezumat al conferinței WWDC 2017 și am început cu iOS 11.
iOS 11 - cele mai importante funcții noi
CEO-ul Apple, Tim Cook, este cel care a prezentat iOS 11 la WWDC 2017. Următorul update al sistemului de operare pentru iPhone va ajunge pe milioane de iPhone-uri și iPad-uri și aduce o serie de funcționalități noi. Le prezentăm pe toate mai jos:
- Mesajele vor fi sincronizate între iOS și macOS. Astfel, dacă ești posesor de iPhone/iPad și MacBook, orice mesaj ai șterge de pe telefon/tabletă va dispărea și de pe laptop.
- Apple Pay permite plățile între prieteni. Serviciul de plăți Apple Pay le va permite utilizatorilor să transfere bani între ei prin Apple Pay Pash Card, un sistem care permite transferul de la o persoană direct în contul bancar al altei persoane.
- Siri devine mai inteligentă. Asistenta virtuală de pe iPhone-uri pășește și mai mult în direcția inteligențelor artificiale, promițând acum sugestii personalizate (articole pe care ți-ar plăcea să le citești). Siri va încerca să ghicească ce urmează să faci pe baza comportamentului anterior, pentru a-ți permite să efectuezi unele sarcini mai rapid și pentru a face telefonul să răspundă mai repede la comenzi. Este o funcție pe care Apple o numește "on-device" learning și este similară cu cea introdusă de Huawei, dar și cu predicțiile Google Now. Nimic chiar nou aici.
- Control Center nou. iOS 11 vine cu un nou centru de control, Apple umblând la design. Aranjamentul este diferit, pictogramele arată altfel. Schimbarea este una plăcută din punct de vedere vizual, dar nu are o importanță majoră din punct de vedere al functionalității.
- Hărți pentru interioarele mall-urilor și aeroporturilor. Apple Maps au primit și ele un update odată cu iOS 11 și acum vor fi afișate și interioarele unor clădiri. Este o funcție pe care Google Maps o are de ceva timp și oricum nu am fi văzut prea multe mall-uri din România în Apple Maps prea curând.
- Fără deranj la volan. O actualizare utilă care ține de Apple Maps este funcția "Do Not Disturb While Driving". Aceasta îți permite, atunci când ești la volan, să blochezi toate notificările. Va exista opțiunea ca cei care îți trimit mesajele să scrie "urgent" pentru a fi afișate chiar și când ești la volan, în cazul în care chiar e nevoie să vezi ceva. De asemenea, Apple Maps îți va spune limitele de viteză și alte detalii importante, pentru acele momente când te vei afla pe drumuri pe care nu le cunoști.
- AR Kit - Apple pare să creadă mult mai mult în realitatea augmentatâ decât în cea virtuală, așa că a construit iOS 11 în jurul acestei experiențe. Această opțiune se adresează dezvoltatorilor, dar mai mult ca sigur vom vedea o serie de aplicații interesante construite în jurul ei.
- AppStore se schimbă dramatic. Odată cu iOS 11, Apple va schimba și aspectul magazinului său de aplicații. Pe lângă designul diferit, utilizatorii vor vedea și o secțiune de "Today", în care vor fi aplicațiile noi și utile, o sectiune dedicată pentru jocuri, dar și alte funcționalități utile,
- Alte funcții noi utile. iOS 11 mai vine și cu o serie de funcționalități care nu au fost prezentate în detaliu. Capturile video de ecran vor deveni posibile, va exista și o tastatură pentru folosirea cu o singură mână a iPhone-urilor Plus, dar și Live Photos făcute cu ajutorul camerei principale.
WatchOS 4 - Ce noutăți vor primi posesorii de Apple Watch
Și ceasurile Apple vor primi sisteme de operare noi, nu doar telefoanele. WatchOS 4 este cea mai nouă versiune a software-ului pentru Apple Watch și a fost prezentată în cadrul WWDC 2017, urmând să ajungă la utilizatorii de Apple Watch în toamna acestui an. Mai jos găsești cele mai noi funcții.
- AirPods + WatchOS 4 = Love. Căștile AirPods vor putea fi legate direct la ceasuri, iar utilizatorii vor putea asculta muzică fără să mai aibă nevoie de conexiunea cu telefonul. Este e o funcție de care posesorii de ceasuri cu Android Weat se bucură de ceva timp.
- Noi watchface-uri. În cadrul WWDC 2017, Apple a anunțat și o serie de watchface-uri noi. Există unul bazat pe Siri care va învăța ce vrei să faci în anumite ore ale zilei și care îți va pune mereu la îndemână cele mai folosite funcții la momentul respectiv. Există și watchface-uri cu personajele din Toy Story.
- Utilitate mai mare pentru pasionații de fitness. Apple WatchOS 4 vine și un bonus pentru iubitorii de sport. Ceasurile se vor putea conecta mai bine la aparate de fitness create de alte companii, pentru ca datele puse la dispoziție să fie ma precise. De asemenea, aplicația pentru sport a fost schimbată.
- Sincronizare mai bună cu Apple Music. WatchOS 4 se va sincroniza cu Apple Music, iar utilizatorii vor putea alege să pună muzică din mai multe playlist-uri.
High Sierra - noul macOS prezentat în cadrul WWDC 2017
S-ar părea că Apple a rămas fără inspirație, având în vedere că noul sistem de operare pentru laptopurile și PC-urile sale poartă numele de "High Sierra". macOS High Sierra este deja disponibil într-o versiune beta dedicată dezvoltatorilor. Noutățile aduse de acest sistem sunt disponibile mai jos.
- Fișiere mai mici, viteze mai mari. High Sierra promite stabilitate mai bună și spațiu de stocare mai mare mulțumită unui nou algoritm de compresie a fișierelor creat chiar de către Apple.
- Intimitate sporită. Apple ia din ce în ce mai mult în serios problemele utilizatorilor privind confidențialitatea datelor, iar Safari va bloca automat cookie-urile care încearcă să-i urmărească pe Internet. Asta nu înseamnă că utilizatorii nu vor mai vedea reclame, ci doar că acestea nu vor mai fi targetate în funcție de căutările lor anterioare. Safari va bloca si clipurile care vor încerca să ruleze automat la accesarea unor site-uri.
- Aplicația Photos devine mai utilă. În High Sierra, aplicația Photos devine mult mai bună, primind o serie de funcții care o transformă într-o unealtă de editare foto destul de complexă. Utilizatorii se vor apropia de experiența oferită de Photoshop, putând să facă editări complexe.
- VR în High Sierra. Noul sistem de operare pentru Mac-uri prezentat în cadrul WWDC 2017 va avea o nouă tehnologie de procesare grafică numită Metal 2. Aceasta, potrivit reprezentanților companiei, va fi compatibilă cu formatele media de VR, lucru demonstrat pe scenă cu ajutorul unei experiențe VR realizate de Lucas Film.
MacBook-urile primesc procesoare noi, MacBook Pro scapă de Touch Bar, MacBook Air revine
Toate laptopurile din portofoliul Apple au primit actualizări hardware, iar acest lucru a fost anunțat în cadrul WWDC 2017. MacBook-urile și MacBook-urile Pro au primit procesoare Intel Kaby Lake, dar și SSD-uri mai rapide.
Acum există și un MacBook Pro fără Touch Bar, iar prețul acestuia pornește de la 1.299 de dolari. Apple răspunde astfel la plângerile formulate de fanii companiei odată cu lansarea noului MacBook Pro.
O altă surpriză a venit sub forma unui MacBook Air actualizat. Cei de la Apple nu au menționat exact ce procesor vor include în noul MacBook, dar știm sigur că va fi mai rapid. Din păcate, rezoluția display-ului rămâne tot la 1400x900 si laptopul nu dispune nici acum de un port USB-C.
În afară de noile SSD-uri și noile procesoare, Apple nu a schimbat nimic la laptopurile sale, designul, construcția și dimensiunile rămânând aceleași. Laptopurile sunt disponibile începând de azi.
iMac Pro, o bestie de 4.999 de dolari
În cadrul WWDC 2017 a fost anunțat și un nou iMac Pro. Acesta are specificații absurde, dar și un preț pe măsura acestora.
Noul sistem desktop creat de Apple poate ajunge până la o configurație care sună cam așa: display cu rezoluție 5K, procesor Intel Xeon cu 18 nuclee, 4TB stocare de tip SSD, 128GB memorie RAM și 16GB VRAM.
iMac Pro este dotat cu noua placă video Radeon Vega, abia anunțată, și ar avea o putere de procesare grafică de 22 de teraflopi. Asta se traduce în faptul că noul iMac Pro este pregătit pentru orice fel de sarcini, de la editare video până la gaming în VR, dar ar putea fi folosit și de către cei care fac cercetare în domeniul inteligenței artificiale.
Noul sistem desktop anunțat în cadrul WWDC 2017 va fi disponibil în luna decembrie a acestui an.
Apple HomePod, o boxă cu inteligență artificială
În cadrul WWDC 2017, Apple și-a prezentat și rivalul său pentru Amazon Echo. Se numește HomePod și este o boxă cu o înălțime de 7 inch și o serie de funcții deștepte. Boxa are 7 tweetere incorporate și simte unde este poziționată (dacă e pusă intr-un colț sau pe o masă, de exemplu) pentru a direcționa sunetul cât mai bine.
Face asta cu ajutorul a șase microfoane foarte sensibile, dar și cu ajutorul unui procesor Apple A8. Tot cu ajutorul acestui procesor, Apple HomePod se folosește de Siri pentru a-ți reda muzica preferată din Apple Music, pentru a te ajuta să controlezi alte dispozitive inteligente din casă sau pentru a-ți oferi cele mai importante știri ale zilei.
Boxa nu este foarte scumpă: va costa 350 de dolari și va putea fi legată la încă una de același tip, permitându-le utilizatorilor să obțină sunet stereo. Abia în decembrie va fi cumpărată, dar va fi disponibilă doar în SUA, Marea Britanie și Australia, cel puțin în primă fază.
Acestea sunt cele mai importante lansări din cadrul WWDC 2017. Acum ne mai rămâne doar să așteptăm iPhone 8.