Programul pilot al acestei facultăți (grad school), așa cum o numesc cei de la Y Combinator, a fost lansat în primăvara anului trecut. În esență, pentru că și-au dorit ca acea comunitate de mentori, oameni de investiții și antreprenori formată în cadrul programelor de accelerare să păstreze legătura pentru a putea dezvolta noi generații de companii profitabile, reprezentanții Y Combinator au organizat întâlniri informale, de multe ori la masă, în care s-au discutat diverse chestiuni utile pentru antreprenorii care au intrat într-o nouă fază de dezvoltare. De exemplu, cum poți să te dezvolți ca CEO – participanților le-au vorbit Drew Huston (Dropbox), Patrick Collison (Stripe) sau Jeff Lawson (Twilio).

Și pentru aceste întâlniri au mers foarte bine, Y Combinator a decis să le transforme într-un program oficial, cu o structură asemănătoare facultăților. Astfel, în acest program sunt acceptate startup-uri care au primit deja finanțări serie A și au între 50 și 100 de angajați.

În prezent, oficialii Y Combinator evaluează candidații, programul va începe în luna aprilie. Prima rundă de fondatori/CEO va avea întâlniri săptămânale pe o perioadă de două luni.

Partea bună este că în cadrul acestui program se pot înscrie și companii care nu au trecut prin programele de accelerare ale Y Combinator. Totodată, cei interesați trebuie să știe că participarea este gratuită, însă reprezentanții Y Combinator cer un nivel ridicat de implicare: se acceptă o singură absență de la întâlniri (știu foarte bine că antreprenorii sunt destul de ocupați) și nu poți participa online.

”O parte importantă a acestei experiențe este tocmai faptul că aceste întâlniri sunt față în față și poți construi o relație cu ceilalți participanți. De accea am simțit nevoia să fim puțin mai stricți”, spune Ali Rowghani, șeful Y Combinator Continuity, un program prin care se finanțează startupuri mai mari, care pot primi sume ce variază între 15 și 50 de milioane de dolari.

Y Combinator vine în ajutorul antreprenorilor din întreaga lume încă din 2005, oferind o investiție de tip seed în valoare de 120.000 de dolari (în acest moment) pentru 7% din companiile nou formate care trec prin programele de accelerare. De asemenea, antreprenorii care ajung acolo au acces la comunitatea formată în jurul Y Combinator, care conține oameni de venture capital, specialișri, antreprenori și fondatori ai unora dintre cele mai mari companii din Silicon Valley. De-a lungul acestor an, peste 1.500 de companii au trecut prin programele acceleratorului, unele fiind cunoscute la nivel mondial: Airbnb, Dropbox, Reddit sau Twitch.