Orice lider de succes va spune că educația permanentă este unul dintre elementele care îi asigură posibilitatea de a construi un business scalabil pe termen lung.

Însă, de ceva timp, pentru a te număra printre absolvenții unor universități de prestigiu din toată lumea, nu mai ai nevoie să mai bați drumul până acolo și nici să cheltuiești zeci de mii de euro pe taxe.

Trebuie doar să ai un calculator și să fii dispus să înveți din sfaturile altora despre cum să-ți construiești un business de succes. Iar de ajutor în acest an îți poate fi această listă de 10 cursuri online de business oferite gratuit de MIT, Stanford sau Harvard.

Introduction to Financial and Managerial Accounting – MIT

Cursul îți pune la dispoziție concepte de bază în ceea ce privește partea de contabilitate a unei firme și planificarea financiară. Te poți înscrie aici, în mod gratuit.

Law for the Entrepreneur and Manager - MIT

Orice proprietar de business ar trebui să aibă în vedere niște aspecte juridice atunci când vine vorba despre business-ul pe care îl lansează. Dacă vrei să stai de vorbă cu un avocat specializat, le poți da un mesaj celor înregistrați pe platforma BizTool.ro. Însă dacă vrei să afli chiar tu câteva concepte cheie care te-ar ajuta să te responsabilizezi ca om de business, poți urma cursul gratuit pus la dispoziție de MIT.

New Enterprises - MIT

Este un curs oarecum mai general, dar care poate fi extrem de util, mai ales dacă te gândești să-ți diversifici portofoliul de business. Sau dacă abia ce te gândești că vrei să renunți la un job oarecare și să devii antrereprenor. Acest curs te învață cum să identifici oportunitățile de pe piață, cum să planifici și să începi un nou startup. Înveți să faci planuri de afaceri și, în general, cum să înțelegi procesul antreprenorial. Te poți înscrie în mod gratuit aici.

Entrepreneurial Marketing - MIT

Cursul clarifică o serie de concepte de marketing, metode și strategii pe care ar trebui să le abordeze un antreprenor aflat la început de drum. În plus, cursanții află și cum își pot promova afacerile cu resurse limitate. Doritorii se pot înscrie aici pentru a urma, în mod gratuit, cursul.

How To Write a Business Plan - Small Business Administration

Acest curs nu prea mai are nevoie de nicio descriere. Antreprenorii care decid să-l urmeze vor învăța, pas cu pas, cum să realizeze un plan de afaceri complet. Te poți înscrie aici pentru a-l urma.

Financing Options for Small Businesses - Small Business Administration

Învață cum să-ți faci planul pentru a-ți optimiza resursele de finanțare. Vei afla despre cum să afli care sunt necesitățile tale din punct de vedere financiar, despre împrumuturi, granturi sau investiții puse la dispoziție de fonduri sau angel investors, precum și despre crowdfunding. Înscrie-te la acest curs aici.

Take Your Business Global - Small Business Administration

Poate că nu ți se pare dificil să-ți dezvolți afacerea la nivel global, însă nu strică să ai niște informații în plus. Acest curs te poate ajuta, printre altele, să-ți dai seama dacă exporturile pot fi o metodă prin care să-ți dezvolți afacerea și în alte țări. Înscrierile pentru acest curs sunt disponibile aici.

Contract Law -- From Trust to Promise to Contract - Harvard

Cursul oferit de Harvard își propune să-i facă pe micii antreprenori să înțeleagă necesitatea semnării unor contracte în care să se stipuleze foarte clar toate condițiile care trebuie îndeplinite de părțile implicate. Fără un contract clar, există posibilitatea ca afacerea să aibă de suferit și chiar să ajungă să dea faliment. Mai multe informații despre contracte, importanța acordului de confidențialitate, a celui de asociere, dar și cum să se facă împărțirea companiei între asociați, aflați de la Ana-Maria Udriște, unul dintre avocații înregistrați pe platforma de servicii BizTool.ro, iar cei interesați de acest curs se pot înscrie pentru a-l urma accesând acest link.

Entrepreneurship in Emerging Economies - Harvard

Urmând acest curs veți afla cum puteți ajunge să rezolvați probleme sociale complexe. Vă puteți înscrie aici pentru a-l urma.

Entrepreneurship Through the Lens of Venture Capital - Stanford

Află chiar de la oamenii de investiții din Silicon Valley cum să construiești un startup care să le atragă atenția investitorilor și să-i facă să-și deschidă conturile. Cursul poate fi urmat accesând acest link.

Găsiți aici și alte cursuri online de business oferite gratuit de universități prestigioase.