În cea de-a doua grupă a Acceleratorul BCR-InnovX s-au înscris peste 80 de antreprenori, din care juriul a selectat 50 care erau eligibile conform criteriilor Acceleratorului.

Antreprenorii au participat la evenimentele de selecție Fast Track Days, unde și-au prezentat ideile de afaceri în fața juriului.

Pe 8 iunie 2019, 17 firme au participat la selecția finală, fiind alese cele zece start-up-uri. Aceste zece startup-uri au participat la un bootcamp din iulie până în septembrie.

Acum, după bootcamp, un reprezentant al fiecărui start-up a avut ocazia să susțină un elevator pitch chiar într-un lift. Au avut la dispoziție 60 de secunde să vorbească despre ideea lor, apoi au fost luați la întrebări, timp de cinci minute, de către oameni din managementul BCR.

Am ajuns acolo înainte de eveniment și am avut ocazia să vorbesc cu majoritatea antreprenorilor și am văzut tineri cu emoții, dar și unii încrezători și foarte bine pregătiți. Fiecare mi-a povestit, în felul lui, care este ideea startup-ului și cum funcționează.

Unele idei sunt foarte practice, menite să rezolve probleme specifice. De exemplu, Credo propune o soluție de autentificare bazată pe scanarea unui cod QR pentru companii. Practic, angajații nu ar mai fii nevoiți să folosească parole și totul ar funcționa în mod similar cu logarea pe web.whatsapp. Pare o idee concretă pentru o problemă majoră, în jur de 80% din breșele de securitate din companii sunt din cauza parolelor (cineva a furat o parolă, a dat click pe ceva greșit etc).

Stuffz este o platformă de unde poți să închiriezi gadgeturi. Ai nevoie de un aparat foto performant pentru o ședință foto? De ce să cumperi o cameră foto când poți să închiriezi un aparat?

Două dintre ele, Prepi și izibac sunt menite de a facilita procesul de învățare al elevilor și ai ajuta în a lua note mari la Bac.

Altele atacă idei mai complexe. MSing with Trauma este un startup care are o aplicație ce poate transforma o imagine RMN într-o compoziție muzicală care ar putea ajuta pacienții cu scleroză multiplă. "Vrem să transformăm această boală invizibilă într-una vizibilă. Această muzică are un efect terapeutic, ajută oamenii să se împace cu această boală", spune Ioana Dobroiu, reprezentant al MSing with Trauma.

VASK vrea să curețe aerul din orașe prin intermediul unui produs hardware care ar fi capabil să purifice aerul și astfel să scadă nivelul de poluare din orașe. Produsul poate fi atașat mașinilor existente, însă VASK vrea să convingă producătorii de mașini să integreze produsul pe mașinile pe care le scot pe fabrici.

Cele 10 startup-uri care au susținut elevator pitch-ul:

3PM - aplicație de blended learning, care crește eficiența trainingurilor. În loc ca angajații să participe la traininguri de ore, 3MP propune micro-learning pe smartphone. Astfel, trainigul este împărțit în bucăți digerabile.

Credo - soluție de autentificare fără parole, ci prin scanarea unui cod QR.

Charge Me - soluție pentru maparea și booking-ul stațiilor de încărcare pentru mașini electrice.

Heka AI - aplicație de recrutare cu inteligență artificială. Heka vrea să automatizeze într-un fel procesul de recrutare și propune un asistent virtual care să se ocupe de părțile mai plictisitoare (trimis mail de confirmare etc). Heka ar putea să păstreze legătura cu aplicanții astfel încât aceștia să nu-și piardă interesul.

Izibac - aplicație mobilă care îi ajută pe elevii de liceu să învețe pentru bac într-un mod distractiv. Cu Izibac am avut un interviu video ținut de colega noastră Oana Coșman și poți afla mai multe detalii despre ei în acest material.

Prepi - aplicație prin care elevii pot să învețe pentru bac, dar și să fie pregătiți pentru piața muncii. Prezintă elemente de gamificare pentru a atrage elevii. Prepi adună informații despre participanți și ar putea să facă sugestii de angajare companiile, în funcție de criteriile acestora.

Msing with Trauma - aplicație mobilă care coverteste imagini RMN în compoziții muzicale cu scop terapeutic pentru pacienții de SM (scleroză multiplă).

Noteb - motor de căutare pentru laptopuri. Tehnologia ar putea fi folosită pentru orice alt gadget.

Stuffz - platformă online de închiriere a gadget-urilor. Despre Stuffz am scris și noi pe start-up.ro și poți citi un articol aici.

VASK - soluție de fotosinteză artificială pentru industria auto.

La final, toți antreprenorii au părut fericiți și bucuroși că au trecut prin această experiență. "A fost foarte mișto, mi-a plăcut foarte mult", a spus Alina Petcu de la Stuffz. Reprezentantul Noteb a declarat că i-a plăcut conceptul de pitch, însă a mai spus că a fost unul destul de "light". Dan Grigore de la Heka a spus că i-a plăcut și că a fost mulțumit de rezultat.