Codul Muncii aduce 15 zile de sărbătoare legală pe care angajații români le vor avea libere. Angajații care trebuie să muncească în aceste zile, au dreptul să le recupereze ulterior.

Avantajul pentru angajatori și dezavantajul pentru angajați e că doar 10 zile de sărbătoare legală pică în timpul săptămânii, așadar 5 dintre acestea sunt în weekend și nu contează decât dacă ai program și în timpul finalului de săptămână.

În 2018 am văzut că angajații din domeniul bugetar au primit mai multe zile libere prin conectarea unor zile din timpul săptămânii cu cele libere din weekend.

Zile libere în 2019:

1 ianuarie, 2 ianuarie — Anul Nou

24 ianuarie — Ziua Unirii Principatelor Române

26 aprilie, 28 - 29 aprilie — Paște ortodox

1 mai — Ziua Muncii

1 iunie - Ziua Copilului

16 iunie (duminică), 17 iunie (luni) — Rusalii

15 august — Adormirea Maicii Domnului

30 noiembrie — Sfântul Andrei

1 decembrie — Ziua Națională a României

25 decembrie, 26 decembrie — Crăciunul

Antreprenorii care au nevoie de angajați la birou în timpul sărbătoarelor legale și nu acordă la momentul respectiv zilele libere sunt obligați prin lege să ofere timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile.

În cazul în care angajații nu primesc de la angajator zilele libere în perioada corespunzătoare, au dreptul la un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic decât costul unei zile de muncă.

Angajatorii care nu respectă zilele libere legale sau nu oferă sporuri sau recuperarea zilelor libere pot primi amenzi cuprinse între 5.000 și 10.000 de lei în funcție de gravitatea situației.

Zile libere - cum să nu epuizezi angajații

Ca antreprenor, vrei totul de la angajații tăi și vrei să fie motivați. Dar acest lucru nu e mereu posibil. În plus, cerințele angajaților în lumea de astăzi sunt diferite față de acum 20 de ani. Cum știi că-i epuizezi pe angajați și ce să faci ca să nu ajungi la o astfel de situație?

Conform studiilor, dacă un angajat muncește mai mult de 50-55 de ore pe săptămână poate dezvolta probleme medicale. Iar aici nu intră munca fizică, pentru că acolo sunt și mai multe probleme. De asemenea, munca în exces duce pe termen lung și la lipsă de productivitate.

Cum știi că angajații tăi sunt epuizați sau că muncesc prea mult? Uită-te la câteva semnale și nu uita de zilele libere de care au nevoie.

- Oamenii muncesc peste program, noaptea sau vin la muncă foarte de dimineață. Uneori, în timpul unui proiect, e important să ai toți angajații la muncă și să dea totul. Dar dacă această stare de fapt se prelungește, poate deveni problematică.

- Angajații ratează obligații de familie pentru că au de muncit.

- E tensiune și multă emoție la locul de muncă. Dacă brusc lumea începe să se certe, sunt mai nervoși sau mai supărați, e cazul să intervii.

- Calitatea muncii scade

- Oamenii nu mai vor să se implice voluntar în activități.

Pentru alte sfaturi recomandăm acest articol din "Entrepreneur".

Foto - Deposit Photo