Germania este țara care conduce clasamentul celor mai inovatoare economii din lume, cu un scor de 87,5 din 100 la capacitatea de inovare - unul dintre cei 12 piloni esențiali pentru productivitatea unei țări, în opinia Forumului Economic Mondial.

Potrivit raportului, viteza de adopție a noilor idei, metode și produse sunt elementele care vor aduce un avantaj competitiv companiilor pe măsură ce a Patra Revoluție Industrială continuă în ritm accelerat.

Topul celor mai inovatoare economii din lume este completat de Statele Unite, cu 86,5 puncte, urmată de Elveția, cu 82,1. La realizarea clasamentului au fost incluși mai mulți factori considerați relevanți pentru productivitate, fiind vorba despre Comercializare, Interacțiune și diversitate, Cerințe administrative, Cercetare și dezvoltare, Cultură antreprenorială.

În ceea ce privește caracterul inovator, au fost luate în considerare adoptarea și utilizarea tehnologiilor informației și comunicațiilor (TIC), calitatea educației și intensitatea concurenței.

Ce face Germania un lider în inovație?

Potrivit weforum.org, Germania ajuns lider în inovație, în mare parte, datorită ideilor în industria mașinilor, pe mobilitate conectată digital, mașini fără șofer și mobilitate electrică. De asemenea, companiile sunt nevoie să găsească soluții inovatoare pentru a satisface gradul ridicat de sofisticare a cumpărătorilor, în timp ce inovatorii au beneficiat de un sector de afaceri vibrant pentru a aduce inovațiile pe piață.

În timp ce unele țări au tăiat din bugetul alocat pentru cercetare și dezvoltare (R&D), Germania și-a crescut investițiile în acestor sector, alocând 2,9% din PIB în companii mici și mijlocii și proiecte de mobilitate electrică.

Nu în ultimul rând, Germania a ajuns a treia în indicele Forumului privind calitatea lucrărilor de cercetare și a patra pentru calitatea instituțiilor sale, înregistrând punctaj maxim (100 de puncte) la fiecare.