”Una dintre liniile de business pe care nu au reușit să o construim la Zitec, a fost de mobile și blockchain. Avem colegi specializați, avem proiecte în portofoliu, dar nu am reușit să ajungem unde voiam noi, nu aveam managementul potrivit. Am ales să mergem pe calea unei achiziții și ne-au uitat în piață la companiile specializate și la cele care au o imagine foarte bună, și am luat imaginea de la clienții lor. Am decis să mergem mai departe cu echipa Under Development. Au lucrat pentru clienți din portofoliul nostru, care sunt foarte mulțumiți. Ei vor continua să funcționeze integral pe o linie de business separată”, a precizat Alexandru Lăpușan, CEO și cofondator Zitec.

Experiența echipei Under Development

Under Development Office este o agenție de dezvoltare software specializată în aplicații mobile și una dintre cele mai populare firme de blockchain development din Europa, care a înregistrat în ultimii trei ani vânzări de peste 1,5 milioane de euro.

Under Development Office a fost fondată în 2011 de Iulian Oprea, Ștefan Gergely și Dan Cernau. Compania, a realizat cu succes peste 100 de proiecte care au inclus design-ul și dezvoltarea de aplicații web și aplicații mobile pentru clienți precum Carrefour, BRD, Medicover, Transavia, Auchan sau Gibraltar Blockchain Exchange. Agenția este renumită și ca fiind printre primele și cele mai populare companii de blockchain development din Europa, cu proiecte în diferite domenii precum transport, bancar, fintech, identitate digitală, lifestyle & entertainment.

Pentru Zitec, preluarea agenției Under Development Office a vizat atât extinderea portofoliului de clienți, cât și creșterea echipei, întrucât membrii fondatori ai companiei și echipa de specialiști în dezvoltare de aplicații mobile, design și blockchain s-au alăturat integral echipei Zitec.

Preluarea se înscrie într-un șir de astfel de acțiuni, după ce, începând cu 2016, Zitec a asimilat echipele și portofoliile Inotec și Cloud Bit, dar și echipele și portofoliile agențiilor Bright și Symbolic la finalul anului 2019.

La rândul său, Iulian Oprea, CEO Under Development, acum Mobile Lead în cadrul noului departament al Zitec, a precizat faptul că lucrează deja alături de Zitec de doi ani de zile la proiecte din zona de mobile.

”Am colaborat foarte bine și a fost unul dintre motivele din spatele fuziunii. Abia așteptăm să lucrăm împreună la proiecte mult mai provocatoare și complexe. Cred că vom putea să ne dezvoltăm mai bine decât am fi făcut-o dacă rămâneam o companie independentă”, afirmă el.

În ceea ce privește industriile care au un apetit crescut în ceea ce privește adopția blockchain, specialiștii startup-ului sunt de părere că firmele cu activități în zona de finance sunt cele mai interesate, urmând cele din real-estate, investiții, precum și identitate.

“Când am început colaborarea cu Under Development Office căutam un partener care să ne ajute să construim o platformă prin care să oferim o experiență cât mai bună clienților noștri vânzători și cumpărători. Pentru noi, continuarea colaborării cu echipa Zitec se traduce în oportunitate de a avea acces la o echipă mai mare cu expertiză pe mai multe servicii din aria digitală, care să ne ajute să ne atingem obiectivele pe termen mediu și lung de a fi liderii în piața de electronice second-hand și recondiționate din România”, a spus George Moroianu, cofondator Flip.ro.

Flip.ro este un site românesc prin care utilizatorii vând și cumpără telefoane second hand și care a înregistrat vânzări de peste 1 milion de euro în primul an de activitate.

Divizie de mobile și blockchain în Zitec

Alexandru Lăpușan a precizat faptul că noua divizie care rezultă din achiziția Under Development va lucra și pentru clienți mici care vor dori să-și dezvolte aplicații mobile sau să implementeze infrastructuri blockchain.

”Nu evităm contractele mici, de cele mai multe ori firmele mici au un potențial foarte mare de creștere pe zona aceasta. Acești clienți, deși reprezintă un risc mai mare la început, vin cu niște avantaje mari la pachet. Un startup vrea să folosească cele mai noi tehnologii, le adoptă mult mai rapid. Noi vrem să fim variați la acest capitol”, a spus Alexandru Lăpușan.

CEO-ul Zitec ne-a precizat faptul că în zona de blockchain noua divizie se va adresa mai mult companiilor internaționale, și mai ales spre cele din Europa, care doresc să execute programe pilot pe acest segment.

”Noi putem să-i ajutăm să meargă mai departe în producție”, spune Alexandru Lăpușan, menționând faptul că și-ar dori să vadă și companii românești cu activități în insurtech, de exemplu, care doresc să execute proiecte de blockchain. ”La fel cum în cloud ne-a fost puțin mai greu de convins companiile românești să adopte, s-ar putea să ne lovim de aceeași reticență și pentru blockchain. Cred, totuși, că vom avea și destui clienți români”.

Dezvoltarea Zitec în 2020 pandemic

În ceea ce privește veniturile posibile pe care le va aduce segmentul de mobile development și blockchain, Lăpușan se așteaptă ca în 2021 să ajungă la 1 milion de euro. În acest moment, veniturile Zitec sunt aduse în proporție de 65% de proiectele de dezvoltare de produse pentru clienți, 13% de digital marketing și 17% cloud.

Zitec a anunțat recent creșteri ale veniturilor pentru prima jumătate a anului de peste 50% față de aceeași perioadă a anului 2019. Cu echipa în întregime în modul de lucru de la distanță, Zitec și-a susținut clienții și partenerii în transformarea digitală, ajutându-i să-și îmbunătățească eficiența în fața fluxului crescut de activitate, sau să depășească efectele negative ale pandemiei asupra afacerilor.

Compania a înregistrat creșteri mari în special pentru segmentele de soluții software personalizate și soluții cloud prin proiectele dezvoltate cu clienți existenți precum Arctic, Decathlon, Sameday, STMicroelectronics, Credit Europe Bank, Flanco, Chimpex, sau clienți nou intrați în portofoliul companiei în primul semestru: Startarium și RGT Cycling.

Pentru 2020, compania estimează o creștere a cifrei de afaceri de până la 10 milioane de euro, bazată pe maturitatea parteneriatelor cu Google Cloud, Microsoft și Magento Commerce (Adobe), Zitec reușind să ofere clienților săi servicii cloud și e-commerce de top și acces la cele mai noi soluții.