Recunoscând potențialul sectorului și eforturile depuse de IMM-uri până acum în procesul de digitalizare, Parlamentul a adoptat anul acesta Legea nr. 144/2020 prin care 15 octombrie a fost instituită drept Ziua națională a comerțului electronic.

„Vrem ca prin acest eveniment să aducem cele mai fierbinți subiecte în atenția autorităților și să fim un sprijin prin experiența și expertiza membrilor noștri, cât și a partenerilor europeni, pentru creșterea economiei digitale din România. Îi invităm pe toți cei interesați să se înregistreze la eveniment pe www.ziuaecom.ro”, a declarat Florinel Chiș, director executiv al ARMO.

În cadrul evenimentului vor fi organizate trei paneluri.

În primul panel, intitulat „Potențialul și provocările comerțului electronic în România – cadrul de reglementare național și european”, Veronica Ștefan, Fondator al Think Thank-ului Digital Citizens, va aborda cu Sabin Sărmaș, președintele Autorității pentru Digitalizarea României, Eduardt Cozminschi, președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor, Liviu Rogojinaru, secretar de stat în Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, și Oleg Roibu, Legal & Public Policy Director eMAG, subiecte precum alinierea legislației din domeniul concurenței și a protecției consumatorilor la cerințele europene, identitatea electronică, semnătura electronică și alte subiecte cu impact asupra comerțului electronic din România.

Cel de-al doilea panel, intitulat „Plățile digitale, temelia unei economii sănătoase”, va fi moderat de jurnalistul Răzvan Enache și va trata subiecte precum evoluția plăților digitale pe parcursul ultimilor ani și în contextul pandemiei COVID-19, acțiunile derulate de companii și autoritățile publice relevante pentru a stimula plățile digitale atât în societate, cât și în administrație, măsuri pentru promovarea plăților electronice și impactul Strong Customer Authentication (SCA) asupra comerțului electronic din România. Alături de Răzvan Enache se vor afla, de la distanță, Sebastian Burduja, secretar de stat în Ministerul Finanțelor Publice, Gabriela Horga, secretar de stat în cadrul Cancelariei Prim-Ministrului, Teodor-Alexandru Georgescu, director general al Direcției Generale Antifraudă Fiscală – ANAF, Cosmin Vladimirescu, Country Manager Mastercard România și Croația, și Elena Gheorghe, Country Manager PayU România.

În cel de-al treilea și ultim panel vor fi prezentate rezultatele studiului sociologic și cercetării realizate de Institute for Global Digital Policies (IGDP) și Centrul de Sociologie Urbană și Regională (CURS) despre comerțul electronic din România din perspectiva politicilor publice și percepția românilor cu privire la digitalizare. Acestea vor fi comentate alături de europarlamentarul Victor Negrescu, Vicepreședinte al Comisiei pentru Educație și Cultură din Parlamentul European, Monica Cadogan, CEO Vivre Deco, Andrei Radu, CEO GPeC, lect. univ.dr. Mihai Caradaică și sociologul Andrei Tiut.

Totodată, la finalul evenimentului Asociația Română a Magazinelor Online va premia Ambasadorii Digitalizării, persoane aflate în funcții publice care, prin acțiunile pe care le-au întreprins anul acesta, au contribuit la dezvoltarea economiei digitale în România.