Potrivit unui comunicat remis start-up.ro, proiectul zmAUkin a fost lansat la finalul anului 2020 și ”acționează asemenea unui cont individual de investiții” și ”are la bază dorința de a oferi oamenilor motivația extrinsecă necesară pentru a-și combate viciile”.

Tot din comunicat aflăm că utilizatorii pot economisi banii pe care, în mod obișnuit, i-ar fi alocat unui viciu prin ”depozitarea acestora în contul din aplicația zmAUkin și convertirea sumei economisite în lingouri de aur sau alte metale prețioase”.

Cum funcționează zmAUkin și la ce ar trebui să ai grijă

Cei care cred că funcționalitatea zmAUkin este similară Revolut, care permite investirea unor sume în metale prețioase și deținerea lor virtuală se înșală.

Prin aplicația zmAUkin, utilizatorii achiziționează fizic lingouri de aur, argint sau platină, chiar și diamante. Expedierea bunurilor se face doar după ce suma totală (de exemplu, 639 de lei pentru un lingou de aur de 2 grame) a fost adunată în cont.

”Aplicația funcționează simplu și rapid. Primul pas către schimbarea obiceiurilor nesănătoase constă în descărcarea aplicației din magazinul Google Play sau App Store și crearea unui cont. Utilizatorii vor fi nevoiți să introducă datele personale și un card bancar, astfel încât tranzacțiile să fie efectuate cât mai rapid. Următoarea etapă se bazează pe stabilirea unui obiectiv, ceea ce presupune alegerea lingoului dorit și determinarea perioadei de timp în care poate fi cumpărat. Procesul de economisire poate începe chiar din prima zi, iar progresul poate fi urmărit zilnic, având opțiunea de a face oricând un top up care te va duce mai aproape de obiectivul stabilit. Odată atins obiectivul, simpla atingere a butonului ”Comandă” te va face să intri în posesia lingoului, acesta fiind livrat în cel mai scurt timp la adresa aleasă”.

Curioși, am decis să descărcăm aplicația și am aruncat un ochi în secțiunea de Termeni și Condiții. Aici lucrurile devin un pic mai complicate.

Unul dintre lucrurile care ne-au sărit în ochi a fost la punctul 10 - Renunțarea la obiectiv, la plăți recurente și retragerea sumelor plătite.

Următorul paragraf neagă afirmațiile oficiale din comunicatul de presă remis start-up.ro: ”10.1. Utilizatorul/Cumpărătorul înțelege că zmaukin app oferită de Administrator nu este o bancă și nu funcționează ca atare, drept urmare Administratorul nu încurajează folosirea aplicației pentru păstrarea/economisirea unor sume de bani”

În paragraful următor, 10.2., aflăm și următorul aspect: ”În cazul în care Utilizatorul/Cumpărătorul dorește retragerea banilor deja achitați ca plăți recurente sau ca alimentări suplimentare (avansuri de plată) înțelege că va suporta o penalizare de 5,5% din valoarea sumei solicitate pentru retragere”. Așadar, dacă vreți să încercați aplicația, să țineți cont de faptul că ați putea pierde un procent din suma investită, în cazul în care decideți că nu vreți să duceți procesul de achiziție până la final.

În plus, orice top up în aplicație și orice transfer recurent pe care-l faci din contul tău bancar în aplicație este considerat drept o plată în avans pentru produsul ales, nu ca o investiție.

Ce ne-a determinat să aruncăm un ochi asupra secțiunii de Termeni și Condiții au fost mesajele care ne-au întâmpinat la deschiderea aplicației, disponibile mai jos. Mesajele în limba engleză ne-au adus aminte de emailurile de spam prin care se încearcă tentative de phishing.

Povestea din spatele proiectului zmAUkin

Din comunicatul de presă aflăm că unul dintre cofondatorii zmAUkin este Rareș Verdeș, unul dintre administratorii companiei BRAINAPPBOTIX SRL care deține brandul zmAUkin.

Potrivit acestuia, „ideea a apărut din necesitate, necesitatea de a salva banii de țigări într-o formă în care să nu fim tentați să-i mai cheltuim. Suntem câțiva prieteni, majoritatea fumători, și ne-am gândit care ar fi motivația supremă pentru care ne-am lăsa de fumat. Apoi, chiar la o țigară, ne-am gândit la lingouri de aur, așa cum vedeam noi în filme, iar cam toți am fost de părere că o soluție care să îți transforme banii cheltuiți pe țigări în aur de investiții ar fi varianta cea mai bună. Privind în trecut ne aducem aminte cum părinții, bunicii aveau ceva acolo, cât de puțin, economii în aur sau bijuterii, iar de aici a plecat totul. Sigur, păstrând ideea de aur, însă mergând spre lingouri de 24k cu puritate maximă”, declară Rareș Verdeș cofondator zmAUkin.

”Obiectivele sunt simple, ne dorim să creștem, ne dorim ca utilizatorii noștri să poată avea acces într-un mod facil la achiziția de aur și, de ce nu, să reușim poate într-o zi să refacem tezaurul la nivel național, împreună cu utilizatorii noștri din comunitatea zmAUkin. Un obiectiv secundar este acela de a lansa aplicația în mai multe țări și de a arăta că și soluțiile pornite din România pot aduce plus valoare. Am avut deja discuții preliminare inclusiv cu câteva bănci care s-au arătat interesate de o colaborare și integrare cu sistemele lor, însă vom analiza oportunitatea acestei potențiale soluții, ținând cont mai mult de ceea ce vor dori utilizatorii noștri”, completează Rareș Verdeș.

BRAINAPPBOTIX SRL, conform listafirme.ro, are ca obiect de activitate ”comerț cu amănuntul prin intermediul caselor de comenzi sau prin internet”.

Din punctul nostru de vedere, aplicația este una inedită și ideea din spatele ei este interesantă. Totuși, lipsa de transparență a aplicației și mesajele formulate stângaci și eronat ne fac să fim sceptici privind acest proiect.