10 dintre cele mai promițătoare afaceri românești cu impact social au participat pe 22 noiembrie la sesiunea de pitch organizată de Chivas Regal, în cadrul semifinalei locale a competiției The Venture. Dintre acestea, 5 afaceri au fost selectate de juriu pentru a merge mai departe, în cursa pentru un loc în finala globală The Venture.

Finaliștii Chivas The Venture © Mihnea Ratte
Finaliștii Chivas The Venture © Mihnea Ratte

Finaliștii pot fi votați de public pe www.theventurevote.ro, în perioada 24 noiembrie 2016 – 5 ianuarie 2017.

SOWAT (Khar & Partners) este o companie care își dorește să rezolve problema accesului la apă potabilă oferind o alternativă la lipsa de sisteme fiabile, robuste și ieftine, pentru comunități mici. Folosind o tehnologie avansată, stația transportabilă SOWAT produce 25-100 metri cubi de apă perfect potabilă în 24 de ore, pornind de la orice sursă de apă dulce, pentru 500 până la 5000 de persoane.

MIRA Rehab este o platformă medicală bazată pe Microsoft Kinect care încearcă să simplifice procesul de recuperare fizică cu ajutorul jocurilor video. Această alternativă este mai ieftină, relativ ușor de implementat și mult mai atractivă pentru pacienții care trebuie să facă exerciții recuperatorii acasă. Pe lângă pacienți și personalul medical poate beneficia de pe urma acestui proces simplificat.

Re.Flex este o companie care dezvoltă un produs de monitorizare și îndrumare în procesul de recuperare fizică. Re.Flex propune un sistem de senzori care urmăresc executarea corectă a exercițiilor de kinoterapie și menținerea unei relații constante cu kinetoterapeutul. Scopul este ca pacienții să își termine ședințele de recuperare necesare pentru a fi complet refăcuți.

Axosuits propune un dispozitiv medical electromecanic de tip exoschelet care îi poate ajuta pe cei cu paralizie/atrofie musculară a membrelor inferioare să se deplaseze altfel decât în fotoliul rulant. Momentan, folosirea fotoliului rulant generează o listă lungă de boli secundare, care pot fi ameliorate sau eradicate prin trecerea la tehnologia Axosuits.

uRADMonitor este un business care propune un produs inovativ, ce măsoară poluarea printr-o tehnologie dezvoltată de la zero, atât la nivel de software, cât și hardware. URAD oferă dispozitive de monitorizare potrivite instalării în gospodării, spații de producție sau birouri, dar propun și o infrastructură la nivel național.

Pitch-ul The Venture

Sesiunea de pitch a avut loc în București și a reunit cele mai bune 10 business-uri românești înscrise în competiția The Venture, lansată de Chivas în România pentru al doilea an consecutiv: AxoSuits, BioFarming Manager, Khar & Partners – SOWAT, MIRA Rehab, Track My Vibe, Re.Flex, Symme3D Biotech, uRAD Monitor, VTREE Energy, Wespr Tech.

Cei 10 antreprenori s-au întrecut în idei și au prezentat în fața juriului soluțiile ingenioase pe care le oferă prin afacerile lor pentru diferite nevoi sociale, implementabile atât la nivel local, cât și global. Membrii juriului, format din Marius Ghenea, George Buhnici, Cristian China Birta și Tudor Furir, au analizat cu atenție prestanța participanților și impactul social al fiecări afaceri, iar la finalul sesiunii de pitch, au desemnat finaliștii The Venture în România.

Juriul The Venture © Mihnea Ratte
Juriul The Venture © Mihnea Ratte

Premiile The Venture

Toți cei 5 finaliști selectați în urma pitch-ului vor participa la o sesiune de mentorat organizată de Chivas The Venture. Antreprenorii vor trebui să își demonstreze abilitățile de business în cadrul a 4 probe, câștigătorul fiind desemnat acela care va reuși să convingă juriul că merită să reprezinte România la etapa globală. În joc este un premiu de 5.000 de euro la finalul etapei locale și șansa de a primi finanțarea necesară îndeplinirii obiectivelor din fondul de 1 milion de dolari în etapa globală.

Pe lângă premiul desemnat de juriu câștigătorului, Chivas oferă și un premiu de popularitate în valoare de 3000 de euro, care va fi acordat în urma voturilor primite de către cei 5 finaliști din partea publicului. Astfel, în perioada 24 noiembrie 2016 - 5 ianuarie 2017, afacerile finaliste vor putea fi votate pe  pagina www.theventurevote.ro.

După încheierea etapei locale, pe 6 ianuarie 2017, juriul va alege câștigătorul care va reprezenta România în etapa globală. Mai departe, antreprenorul român va concura pentru premiul final în perioada aprilie – iulie 2017, alături de alți 31 participanți din țări de pe tot globul.