NEXTFintech este primul program de accelerare din România creat special pentru susținerea startup-urilor tech care dezvoltă soluții pentru domeniul serviciilor financiare. Programul a fost inițiat în 2020 de către Techcelerator cu sprijinul Facilității de Dezvoltare a Fondului European pentru Sud-Estul Europei (EFSE Development Facility- EFSE DF). Companiile participante au posibilitatea ca la finalul programului de accelerare să își prezinte produsele, progresele și să atragă fonduri din partea investitorilor.

Evenimentul va avea loc pe 24 februarie, online, între orele 2:00 - 6:00 PM. Agenda evenimentului și mai multe detalii despre participare sunt disponibile aici.

Printre speakerii NEXTFintech se numără reprezentanți ai băncilor centrale și private din România și din regiune, ai EFSE Development Facility, ai companiilor fintech și ai fondurilor de investitii.

Astfel, printre speakeri se numără: Bogdan Mihai - Director Adjunct Direcţia Monitorizare a Infrastructurilor Pieței Financiare și a Plăților, Markus Aschendorf - Președinte al EFSE Development Facility, Papuna Lezhava - Guvernator Adjunct și Membru al Boardului în cadrul Băncii Naționale a Georgiei; Nika Kurdiani - Director General Adjunct TBC Bank; Tanja Jakimova - Consultant Senior pentru Stabilitate Fiscală în cadrul Băncii Naționale a Republicii Macedoniei de Nord; Mihaela Nădășan - Director General Adjunct Instituții și Piețe Financiare Banca Transilvania; Olimpiu Balaș - Fondator TechVentures Bank; Teodor Blidăruș - CEO FintechOS; Ashot Arzumanyan - Partener si Co-fondator Smartgate VC (SUA și Armenia), Aylin Lim - Director Financiar Technolera (Turcia); Dan Oros - Head of Marketing Google & Youtube Romania; Cristian Dascălu - Partener GapMinder VC (România) & Co-Fondator Techcelerator.

De la early adopters la mainstream

“Fiecare program Techcelerator se termină cu un eveniment în care startup-urile au oportunitatea să își prezinte produsele și ceea ce au învățat de-a lungul a trei luni în cadrul acceleratorului. Faptul că de data aceasta ni s-au alăturat bănci centrale și private din România, dar și din regiune, incluzând BNR, arată că startup-urile fintech din zona Europei de Sud-Est și-au dovedit potențialul de dezvoltare. Domeniul tehnologiei financiare nu mai este unul doar pentru pasionații de tehnologie, pentru early-adopters, ci a devenit unul mainstream, care ne schimbă viețile”, afirmă Cristian Dascălu, Co-fondator al Techcelerator și partener GapMinder VC.

NEXTFintech este organizat de Techcelerator cu susținerea EFSE Development Facility, Google pentru Startups, GapMinder VC, TechAngels, RoFin.Tech, Stripe și Departamentul pentru Comerț Internațional al Ambasadei Marii Britanii la București.

“Când antreprenorii și persoanele fizice au acces la resursele financiare necesare pentru a se dezvolta cu succes, întreaga economie are de câștigat. Cu toate acestea, doar 67% dintre români folosesc produse și servicii bancare, conform unui studiu recent realizat de IRES pentru Asociația Română a Băncilor. Tehnologia este un instrument cheie pentru creșterea gradului de incluziune financiară pentru persoanele nebancarizate - un aspect de bază al misiunii EFSE pentru a promova dezvoltarea economică și prosperitatea. Suntem onorați să fim parte a acestei inițiative importante prin care sperăm să sprijinim și mai mult creșterea dinamică a sectorului fintech în România , spune Markus Aschendorf, președinte al EFSE Development Facility.

Cele 11 startup-uri care au trecut prin cele 12 săptămâni de accelerare și care își vor prezenta proiectele pe scena virtuală a NEXTFintech sunt: 22Trust Venture, AlphaBlock Technologies, ENSO Business, Finpathic, Investory Toy Factory, KidsFinance, Leaseman, OptimRent, SSIF GOLDRING, TimedFX, ZoomReport.

Programul de accelerare NEXTFintech a inclus patru module de mentorat intensiv: vânzări & matchmaking cu instituții financiare din regiune, marketing de produs, strategii de tranziție către piața internațională și pregătirea pentru atragerea de investiții.

Despre AlphaBlock am povestit în detaliu în acest articol.

Despre OptimRent am povestit în acest articol pe larg.