Această competiție este prima de acest gen din Europa. Printre câștigătorii de la Real Estate Hackathon se numără și OptimRent, la categoria brokeraj, alături de echipele GoTiny, Just Mad, Sigtree Technologies, Parkly și Bright Agency. OptimRent îl are ca fondator pe Dan Crețu, unul dintre participanții de la tabăra de antreprenoriat Startup Your Life #4, din octombrie 2018.

Participă și tu anul acesta la tabăra de antreprenoriat Startup Your Life și ia bilet pentru 23-26 mai.

OptimRent, platforma digitală pentru administrarea locuințelor închiriate

OptimRent este o platformă digitală pentru managementul eficient și transparent al proprietăților închiriate, în special al celor rezidențiale. Potrivit cofondatorului, beneficiul cel mai important pentru utilizatorii platformei, proprietari, manageri de proprietăți sau chiriași va fi o scădere cu 70% a timpului alocat administrării.

Startup-ul oferă o suită de instrumente integrate precum:

  • sistem de recenzii și calificative ce pot fi acordate atât chiriașilor cât și locuințelor oferite spre închiriere;
  • agregarea datelor în mod automat, generându-se atât rapoarte detaliate privind consumul de energie, gaz, apa, dar și sugestii în cazul unor consumuri anormale;
  • plata chiriei și a facturilor de utilități;
  • managementul documentelor și contractelor de inchiriere;
  • urmărirea și rezolvarea cererilor de mentenanță creând o conexiune între prestatorii de servicii și proprietarii de apartamente;
  • sfaturi juridice și financiare legate de activitatea de închiriere.

Dan spune că platforma nu va fi destinată doar activității de închiriere, deci fiecare proprietar de locuință își poate adăuga și configura locuința având acces la un instrument prin intermediul căruia își poate ține evidența plăților, a facturilor și a consumului de utilități. De asemenea, OptimRent.ro utilizează datele aferente consumului de utilități pentru realizarea unui studiu privind eficiența energetică a clădirilor.

OptimRent are trei cofondatori, prieteni de 25 de ani, toți fiind absolvenți ai liceului de informatică „Grigore C. Moisil” din Iași. Este vorba despre Radu Șoimu, este cofondator EnerEd IT ACADEMY, și Narcis Radu, proprietar al firmei SPRYBASE. Ambii au câte 20 de ani de experiență în programare, project management și administrare de companii. La rândul său, Dan Crețu are 20 ani experiență în management, project management, vânzări, precum și 10 ani de experiență în industria imobiliară, el fiind cofondator al EnerEd IT Academy alături de Radu.

Tabăra de antreprenoriat Startup Your Life ajunge la ediția cu numărul 5 iar înscrierile sunt deschise.

Cei trei au pornit dezvoltarea platformei la începutul lunii martie 2018 și estimează că în luna iunie a acestui an vor lansa versiunea beta și vor începe să facă primele testări cu clienți ce administrează un număr mai mare de imobile rezidențiale.

Provocările adresate startup-urilor și companiilor de tehnologie în cadrul hackatonului au fost propuse de jucători importanți din piața locală de real estate. Pentru cei din categoria brokeraj, unde a participat OptimRent, provocarea a venit de la JLL, cea mai veche (1783) și mai mare agenție de brokeraj imobiliar din lume. Solicitarea acesteia a fost de a dezvolta o platformă online pentru administrarea imobilelor închiriate și, implicit, a interacțiunii dintre proprietar/ manager și chiriaș din punct de vedere al cheltuielilor/ plăților și al mentenanței.

„Coincidența a fost ca noi să avem deja în dezvoltare o astfel de platformă și implicit să cunoaștem în detaliu marea parte a cerințelor JLL și chiar să putem veni cu sugestii de instrumente care să faciliteze procesul de administrare”, afirmă Dan.

Hackathonul, o oportunitate de validare a pieței

Dan spune că cea mai mare parte din cele 2 zile de eveniment le-au petrecut în discuții intense cu mentorii: Silviana Petre Badea - JLL România, Dumitru Sârbu - REBS, Cristina Toncu - Techcelerator, Cristian Negruțiu - Sparking Capital. De asemenea, au avut ocazia să facă schimb de experiență cu alte echipe participante. „Din păcate, nu am reușit să discutăm cu toți mentorii, dar sperăm să facem asta la evenimentul PropTech Demo Day, din iunie, unde suntem invitați pentru a prezenta MVP-ul platformei OptimRent.ro”, afirmă cofondatorul.

Potrivit lui, banii nu au reprezentat pentru ei miza participării la acest hackaton. În schimb, și-au dorit foarte mult validarea soluției propuse de ei de către reprezentanții pieței imobiliare, lucru care s-a și întâmplat. „De asemenea, promovarea și vizibilitatea câștigate în urma participării reprezintă un mare plus pentru evoluția proiectului nostru”, adaugă el.

După lansarea versiunii beta, vor putea oferi spre testare aplicația primilor utilizatori. „Urmărind feedback-ul generat de aceștia vom putea ajusta funcționalitățile deja existente, astfel încât acestea să ajungă la o formă utilă și ușor de folosit pentru viitorii clienți. De asemenea, vom putea afla ce instrumente vor dori să implementăm pe viitor”, conchide Dan.

Tabăra de antreprenoriat Startup Your Life ajunge la ediția cu numărul 5 iar înscrierile sunt deschise.