Nu este chiar atât de simplu să strângi bani de la un venture capitalist. Este, poate, mai dificil decât orice altceva ar trebui să faci în antreprenoriat. Și asta pentru că trebuie să convingi, cât mai rapid, niște străini, că ar trebui să-ți dea pe mână zeci sau sute de milioane de euro (și de ce ar trebui să facă acest lucru).

Am văzut, deseori, startup-uri care nu aveau un produs ieșit din comun, dar care au reușit să-i convingă. Am văzut și startup-uri care, deși dezvoltaseră ceva foarte intresant, nu au reușit să ia potul cel mare. În acest caz depinde și de carisma fondatorului. Investitorii primesc zilnic, poate, sute de cereri de finanțare. Despre cum ai putea să faci un pitch memorabil am mai scris. Însă, acest material este despre acele momente în care un investitor decide că nu îți va da bani și despre câteva moduri în care îți va spune ”nu” fără a rosti, efectiv, acest cuvânt. Trebuie să fii atent și la semnalele pe care le trimite.

  • ......... (niciun răspuns)

Traducere: nici nu voi încerca să pornesc o conversație cu tine și poate voi ajunge să am o reputație de VC care se lasă contactat cu dificultate și care le răspunde doar antreprenorilor de top.

  • < În momentul în care își dă seama că nu vei pleca >: Probabil că mailul tău a ajuns în filtrul de spam.

Traducere: e clar că nu vei pleca așa că trebuie să-și spun ceva. Nu sunt interesat. E ok acum?

  • Va trebui să mai așteptăm 6 luni pentru a vedea progresul făcut.

Traducere: nu cred că vei atinge acele KPI-uri, așa că vreau să-mi dovești că poți. Dar nu mă aștept să ne mai vedem peste 6 luni.

  • Vom fi foarte încântați să intrăm în afacere imediat ce găsești un investitor principal!

Traducere: nu prea credem în tine sau în idea ta, dar dacă găsești vreun alt jucător mare dispus să dea bani, vom investi și noi pentru a ne crește imaginea în piață.

  • Suntem foarte interesați, însă trebuie să așteptăm un răspuns și de la partenerul X care în acest moment lipsește din firmă.

Traducere: tocmai ce vom finanța un competitor de-al tău și te ducem cu vorba cât de mult putem pentru a înceta să mai fii un pericol pentru noul nostru protejat.

Vezi aici și alte moduri în care un investitor îți poate spune ”nu”.