Data Against Data și Savables, două startup-uri din România, sunt printre cei 50 de semifinaliști. Aceștia vor avea un pitch pe scenă în cele două zile de eveniment la TechChill în Riga și finaliștii vor concura pentru un premiu de 350.000 de euro.

Competiția a primit peste 250 de aplicații din 30 de țări. Premiul de 350.000 de euro este sub formă unei investiții. 150.000 de euro vine de la fondurile BaDideas Fund și DEPO Ventures, 50.000 de euro de la Buildit și 10.000 de euro a fost ridicat din comunitate.

Finaliștii vor participa la un bootcamp pe 26 aprilie, vor fi pe scenă pe 27 aprilie și doar 5 finaliști vor reveni pentru pitch-ul final pe 28 aprilie.

Data Against Data este o unealtă de privacy prin care utilizatorii pot avea acces la informații despre ce entități online au datele lor și cu ajutorul lor se poate trimite o cerere ușoară pentru ștergerea integrală a datelor. Acest lucru este de ajutor mai ales dacă ai șters aplicații, dar nu ți-ai șters și contul. Așa că datele tale rămân mereu acolo. Dar poate fi și o metodă de a-ți controla cu ușurință datele online și acestea să nu ajungă în mâinile infractorilor cibernetici.

Data Against Data este cofondată și condusă de Alexandru Vasile, Adrian Vicol, Alexis Enache, Ionuț Vlăsceanu și Olimpia Vicol.

Savables este un startup din Timișoara care ajută la reducerea risipei alimentare. Practic, este un marketplace care ajută restaurante, dar și utilizatori. Restaurantele pot posta ce mâncare mai au la dispoziție într-o zi, dar care ar expira altfel, iar utilizatorii pot să se duce să o ridice la un cost redus.

Savables este un startup care a pornit inițial cu numele de CleverEat și a fost participant la Innovation Labs. Ulterior au fost acceptați în acceleratorul Startup Wise Guys din Estonia, au primit 80.000 de euro investiție și au trecut printr-un rebranding.

Am discutat cu Rareș Mară, cofondatorul startup-ului, într-un material publicat inițial pe Green Start-Up și pe care îl poți citi aici.

Printre membrii juriului care au evaluat aplicațiile s-au numărat Arta Beitāne (Buildit Accelerator), Sandra Golbreich (Baltic Sandbox Ventures), Dominykas Stankevicius (Taiwania Capital), Veera Pietikäinen (Voima Ventures), Linda Võeras (Karma Ventures), Federico Fini (Karma Ventures), Greta Monstavice (Katalista Ventures), Vilius Kateiva (Practica Capital), Andra Bagdonaite (FIRSTPICK), Jokūbas Vaičiulis (FIRSTPICK), Zane Kampa (Change Ventures), Kateryna Kovalenko (Depo Ventures), Darya Yanovich (Depo Ventures), Kaan Ere (500 Emerging Europe), Elena Salamandîc-Alijošien (Katalista Ventures), Topi Laaks (Finnish Business Angels Network), Jakub Vizvari (AI Startup Incubator), Arvydas Plėta (Katalista Ventures), Matiss Neimanis (Buildit Accelerator), Greta Glebaviciute (Katalista Ventures), Andrea T. Orlando, și Ernests Stals.

Cine sunt semifinaliștii competiției?

 1. Abillio (Letonia)
 2. Adventum Tech (Letonia)
 3. Ama Care (Statele Unite)
 4. BES TEST (Italia)
 5. Bilance (Estonia)
 6. BirgerMind (Letonia)
 7. Bitskout (Estonia)
 8. Boop (Lituania)
 9. BrachyDOSE (Lituania)
 10. Bruntor (Letonia)
 11. CenterMe (Statele Unite)
 12. Codigy (Lituania)
 13. Cubed (Letonia)
 14. Data Against Data (Romania)
 15. Fainin (Germania)
 16. Fryda (Suedia)
 17. GeoBeholder (Estonia)
 18. Green-Growth (Letonia)
 19. Hotelbuddy (Estonia)
 20. Huntli (Letonia)
 21. Industrial Robotics Company (Lituania)
 22. Lendorse (Germania)
 23. Luna Energy (Lituania)
 24. mathos (Lituania)
 25. Medon (Letonia)
 26. Nelinor (Finlanda)
 27. Nomads Embassy (Italia)
 28. Ofofo (Statele Unite)
 29. OG Sense (Letonia)
 30. Overly (Letonia)
 31. Peero (Letonia)
 32. ReLearn (Italia)
 33. Remostart (Nigeria)
 34. Salesforge (Lituania)
 35. Savables (Romania)
 36. Self (Danemarca)
 37. Sepsiscan (Letonia)
 38. SIA Qrunch (Letonia)
 39. Sign on Tab (Lituania)
 40. SimpleCharge (Letonia)
 41. Sisko (Finlanda)
 42. SOVN (Olanda)
 43. SpoCaBoo (Letonia)
 44. Sqrino (Letonia)
 45. TerraWaste (Olanda)
 46. UPLYFT (Marea Britanie)
 47. Uvodo (Statele Unite)
 48. Yeastime (Italia)
 49. Zen Shapes by Tokitus (Lituania)
 50. zenoo (Lituania)