Modex este o firmă care dezvoltă soluții blockchain ce pot fi implementate în domenii diverse, pentru securizarea bazelor de date. Soluțiile patentate ale Modex au fost folosite deja în parteneriat cu firme mari la nivel mondial, precum UiPath, și au deschis deja o colaborare cu Microsoft pentru implementarea soluției în cadrul Azure.

Modex are biroul central în Londra, la București se ocupă de Research and Development, dar are un birou de vânzări și în Silicon Valley. În curând vor deschide un birou și în Washington D.C., pentru dezvoltarea afacerii.

Mihai Ivașcu spune că 2020 a fost plin de provocări pentru toată lumea, dar au reușit să consolideze prezența pe piață și să-și extindă echipa în conformitate cu planul inițial de dezvoltare.

„Obiectivul nostru de anul trecut a fost să ne dezvoltăm produsul de bază - Modex Blockchain Database (Modex BCDB), astfel încât să permită integrarea cu orice tip de bază de date de pe piață, obiectiv pe care l-am atins”, spune Ivașcu.

Proiectele anului 2020

Modex a dezvoltat mai multe colaborări pentru 2020, iar printre cele mai importante sunt cele cu UiPath și Microsoft Azure.

Împreună cu UiPath, liderul pieței de Robotic Process Automation, au dezvoltat un proiect cu scopul de a spori trasabilitatea operațiunilor și de a consolida procesele de management ale datelor prin facilitatarea imuabilității logurilor de activitate. Practic, securizarea datelor.

De asemenea, în ultimele zile ale lui 2020 au anunțat integrarea Modex BCDB, produsul principal al Modex, cu Microsoft Azure. „ Acest lucru a fost posibil după ce la începutul anului trecut am intrat în programul Microsoft for Startups, care ne-a oferit acces la partenerii Microsoft”, spune Mihai Ivașcu.

Pe lângă aceste aspecte, în 2020 au actualizat funcționalitatea produsului pentru eficientizarea procesului de adoptare a soluției Modex. În plus, au participat și la C5 Accelerate, un important accelerator de afaceri din Statele Unite, care pregătește firmele pentru piața americană. Modex a fost acceptată pe lângă alte opt companii.

Cifră de afaceri, angajați și investiții

La începutul anului 2020 Modex anunța că urmează să primească o investiție, dar anul atipic a dus la o relativă amânare a acestui lucru, pentru că impredictibilitatea a devenit mai mare.

„Runda de investiții începută în 2020 este încă în curs de desfășurare și urmează să revenim cu vești. Momentan ne concentrăm pe creșterea veniturilor și atingerea profitabilității în 2021, iar în funcție de evoluția companiei, plănuim și alte runde de investiții în viitor”, spune Mihai Ivașcu.

Cu toate acestea, Modex și-a atins cifra de afaceri pentru 2020. Planul era să ajungă la 9 milioane de dolari, iar aceasta a fost atinsă fără probleme, spune Mihai Ivașcu, iar numărul de angajați a crescut cu 60%.

În 2021, Modex dorește să se extindă și mai mult, prin creșterea echipei la nivel global. De asemenea, caută constant developeri pentru departamentul de R&D de la București.

„Noii membri ai echipei care s-au alăturat companiei sunt programatori, dezvoltatori backend și frontend, analiști sau creatori de conținut, designeri și comunicatori”, spune Ivașcu.

„Pentru 2021 ne propunem să avem o creștere în ritmul pieței de blockchain și să ne extindem în zona de securitate și protecție a datelor și mai ales pe piața de interoperabilitate a datelor. Desigur, în mod cert ne propunem o creștere de 2 cifre a vânzărilor față de 2020”, explică Mihai Ivașcu planurile Modex. De asemenea, pe lângă birourile deja menționate, Modex se uită și spre alte zone pentru dezvoltare, dar cu grijă, pentru a vedea evoluției situației pandemice.

Clienții Modex în 2020 și din ce domenii sunt aceștia

Lista clienților Modex e foarte diversă. Iar pentru a înțelege produsul acestora, trebuie să ne gândim că blockchain nu înseamnă crypto, pentru că blockchain poate fi folosit pentru guvernare, pentru baze de date complexe și pentru servicii medicale.

În 2020 Modex a încheiat peste 100 de proiecte, majoritatea realizate cu clienți internaționali din domenii diverse, de la tehnologie la instituții financiare sau medicale, până la aplicații mobile sau autorități publice. Toți acești clienți aveau nevoie de un singur lucru: „securizarea, protecția și imuabilitatea datelor”.

În contextul pandemic actual, folosirea blockchain în domeniul medical a devenit și mai importantă.

Astfel, Modex colaborează cu startup-ul românesc Setrio, dar și cu clienți din Statele Unite din acest domeniu și care rulează tehnologia Modex.

„Mai mult, sunt mândru să spun că ne aflăm în curs de implementare a unor proiecte complexe cu clienți din Australia, Orientul Mijlociu sau Marea Britanie, unde de altfel avem sediul central.

Un alt proiect pe care țin să îl menționez pentru piața din România este lansarea eConsultare.ro, prima platformă de e-guvernare bazată pe blockchain din România”, spune Mihai Ivașcu.

În general, soluția patentată Modex e ușor de folosit în marketplace-uri precum Azure de la Microsoft.

„Ne adresăm instituțiilor financiare prin ceea ce am creat o dată cu produsul BCDB, ne adresăm și instituțiilor guvernamentale în contextul digitalizării, prin soluțiile de “back-up near real time” sau protecție și criptare a datelor și nu numai. Beneficiile tehnologiei în supply chain sau sistemul public-privat de sănătate sunt deja de notorietate și reprezintă printre cele mai avansate implementări tehnologice din ultimii ani în aceste domenii”, explică Mihai Ivașcu abordarea și beneficiile blockchain în multiple zone ale economiei.

De ce e blockchain important

Poate că-n trecut blockchain-ul părea ceva exotic, poate îl asociam greșit cu zona de monede digitale. Dar e mai mult decât atât. Și chiar dacă poate avem așteptări uriașe de la această tehnologie, lucrurile chiar se întâmplă.

Mihai spune și el că provocarea cea mai mare pentru companiile care activează în domeniul blockchain e separarea tehnologiei de cryptocurrency, termeni care adesea sunt sinonime în m intea oamenilor.

„Tehnologia blockchain stă în spatele criptomonedelor, dar face mult mai mult decât atât. A fost creată pentru a aduce un plus de transparență și de încredere în modul în care companiile administrează datele colectate”, spune Ivașcu.

În 2020, folosirea datelor și nevoia de a le proteja au cunoscut o adevărată explozie. Pandemia a reorganizat spațiile de lucru și posibilitățil ede interconectare, iar volumul de date generate digital a crescut imens.

„Oferim încredere la nivel digital prin tehnologia patentată de Modex iar de aceea putem implementa software-ul BCDB atât unei companii viticole care dorește o soluție de trasabilitate dar și unui jucător dintr-un domeniu atât de diferit cum îi avem pe cei din zona de neuroscience, care au nevoie de o protecție imperativă a datelor digitale, cu soluții de criptare pe diferite niveluri dar și de distribuire a datelor între diverse entități conectate în același ecosistem în care se lucrează cu date medicale ale unor pacienți a căror identitate trebuie protejată, spre exemplu”, explică fondatorul Modex.

Astfel, mergând mai departe în 2021, pentru companiile care se bazează pe partajarea de date, blockchain-ul este unealta care sporește gradul de încredere, pentru a putea urmări acțiunile asupra bazei de date și pentru a asigura faptul că aceasta nu poate fi modificată.

Pentru 2021, Modex va continua să lucreze la scalarea companiei la nivel global și la extindere, atât la nivel de echipă, cât și în ceea ce privește produsele.

„Pentru prima parte a anului avem în plan lansarea unui nou produs - o aplicație creată pentru persoanele care au nevoie de un instrument pentru stocarea în siguranță a documentelor sensibile. Este un proiect la care lucrăm de ceva timp și pe care suntem nerăbdători să îl aducem în fața publicului”, spune Mihai Ivașcu.

De asemenea, Modex lucrează la o soluție pentru interoperabilitatea sistemelor software și a bazelor de date, pentru a putea să transmitem date mai rapid, dar transaprent și sigur, către multiple entități.