Platforma Flash a marcat un moment important în dezvoltarea Internetului. Apărută în 1996, soluția Flash a făcut posibilă dezvoltarea de jocuri și animații într-un moment în care conexiunile erau foarte lente și nu existau alternative.

Pluginul a fost folosit de site-uri și pentru a oferi internauților conținut video, dar cu timpul soluția s-a dovedit problematică din punct de vedere al securității, dar și al optimizărilor.

Odată cu propagarea smartphone-urilor, soluția software a rămas considerabil în urmă, iar mult timp Apple a refuzat să ofere un plugin pentru dispozitivele iOS, invocând probleme de securitate și stabilitate.

Adobe nu a reușit să aducă soluția pe smartphone-uri într-o variantă care să ofere funcționare optimă, iar problemele privind securitatea s-au accentuat în timp. Tehnologia HTML5 i-a luat, treptat, locul, fiind mai rapidă și mai sigură, iar utilizatorii nu au mai fost nevoiți să instaleze pluginuri separate pentru a rula conținut de pe internet pe dispozitivele lor mobile sau fixe.

Adobe a anunțat încetarea actualizărilor pentru Flash în 2017, 31 decembrie 2020 fiind oficial ultima zi de existență a acestei soluții. Majoritatea browserelor blochează de mult timp conținutul livrat prin pluginul Flash, iar multe site-uri și-au făcut schimbări importante pentru a se adapta noii realități.

Din fericire, creațiile Flash care ne-au marcat anii ‘90 și 2000 au fost salvate și adaptate noilor tehnologii, deci cu toate că pluginul nu va mai fi funcțional, acele bucăți din istoria Internetului încă pot fi accesate de către cei nostalgici.