Aroape 300 de startup-uri din 24 de țări din regiunea Europei Centrale și de Est vor participa la cea de-a cincea ediție a concursului internațional dedicat soluțiilor energetice dezvoltate de startup-uri - PowerUp!.

Competiția, organizată de InnoEnergy, oferă companiilor oportunitatea de a-și asigura sprijinul financiar și de a-și dezvolta ideile la scară globală.

Anul acesta, cei mai mulți dintre participanți provin din Polonia - 46 de aplicații. Pe locul doi se află Serbia cu 29 de înscrieri, iar a treia poziție este ocupată de Ungaria cu 27 de candidați. România a avut 23 de înscrieri valide.

Participanții calificați în urma înregistrării vor concura acum în cadrul finalelor naționale, care vor avea loc între 29 martie și 25 aprilie. Cea din România va fi organizată pe 18 aprilie, la București. În urma acestora, 14 echipe vor intra în marea finală a concursului de la Cracovia, concurând pentru premiul principal. Aceasta va avea loc pe 21 mai la Impact'19, cea mai mare conferință economică din regiunea ECE.

Atât finalele naționale, cât și marea finală vor fi precedate de sesiuni de tip bootcamp - ateliere de lucru intensiv conduse de mentori de afaceri internaționali care vor ajuta la pregătirea startup-urilor pentru a-și prezenta ideile unui grup de investitori și experți din industrie.

La fel ca în edițiile anterioare, competiția este susținută de o serie de parteneri externi. Michał Maćkowiak, Diectorul departamentului Inovație al RAFAKO S.A. explică motivele care stau la baza sprijinului acestora:

„Este al treilea an la rând în care RAFAKO este sponsor al PowerUp!. Acesta este rezultatul cooperării pe termen lung pe care am avut-o cu InnoEnergy, atât la nivel european, cât și la nivel local, în Polonia. Concursul ne oferă șansa de a intra în contact cu ultimele tendințe și tehnologii în domenii apropiate de cele ale companiei noastre și de a schimba împreună viitorul planetei noastre. Printre aceste tehnologii se numără electromobilitatea, sursele regenerabile de energie, combustibilii alternativi sau stocarea energiei. Este, de asemenea, o oportunitate de a împărtăși cunoștințele și experiențele cu alți parteneri ai competiției".

Compania ucraineană DTEK s-a alăturat, de asemenea, listei de parteneri strategici din acest an. Emanuele Volpe, Directorul DTEK pentru Inovație, a declarat:

„DTEK integrează reguli și valori europene pe piețele energetice din Ucraina. Împreună cu cei de la PowerUp!, dorim să aducem și o infuzie de inovație europeană. Inovația schimbă lumea și suntem gata să ne alăturăm acestei schimbări. Căutăm soluții pentru producția de gaze și cărbune, generarea de energie termică, energia regenerabilă, rețelele electrice, e-mobilitatea, eficiența energetică și serviciile pentru clienți".

Numărul de parteneri ai celei de-a cincea ediții a PowerUp! este în continuă creștere. Concursul este suținut de Ministerul Întreprinderilor și Tehnologiei din Polonia, Centrul Național pentru Cercetare și Dezvoltare din Polonia, CEEP (Parteneri Energetici din Europa Centrală), Grupul AUGA din Lituania și grupul industrial Borusan din Turcia.