Actorii de pe scena startup-urilor din Europa, dar și din afară, investesc tot mai mult în afaceri, după cum arată și ultimele studii efectuate în acest sens. În 2017, startup-urile tech au primit investiții de aproape 25 de miliarde de dolari, bani care au dat și roade, dacă luăm în considerare faptul că Europa are 57 de unicorni, potrivit unei cercetări realizate de GP Bullhound.

Spațiul european este unic prin diversitatea care îl caracterizează – sunt 40 de țări cu limbi diferite, culturi și reglementări, iar toate aceste aspecte atrag după sine atât oportunități, cât și provocări pentru ecosistemul de startup-uri.

Dawn Capital, un VC, anunță că a adunat 235 de milioane de dolari în cel de-al treilea fond de investiții pe care l-a deschis, scrie Business Insider. Fondul investește, în principal, în startup-uri din zona de fintech. Printre investitori se numără și Fondul European de Investiții, ceea ce încurajează investitorii de capital de risc, care erau îngrijorați că Fondul s-ar putea retrage din Marea Britanie după Brexit.

Suma adunată de firmă a depășit așteptările conducerii, datorită interesului pe care investitorii îl arată față de Europa. Dacă ar fi să urmeze modelul de investiții din primele două fonduri, este posibil ca jumătate din sumă să fie investită în startup-urile britanice, iar jumătate să meargă la cele din restul Europei.

Fondul de investiții a susținut financiar startup-uri precum Wonga și iZettele. Primul fond a avut un randament solid și a generat de 3,3 ori mai mult decât suma investită. Mimecast, una dintre firmele din portofoliul Dawn Capital, este evaluată în prezent la 2,16 miliarde de dolari.

Haakon Overli, partener în cadrul Dawn, estimează o rată de recuperare a investiției similară cu cea de la al doilea fond. El spune că fondul de investiții va continua să se axeze mai mult pe afaceri care oferă soluții software pe bază de abonament.