„Românii sunt antreprenori” este noua identitate sub care se desfășoară în 2023 evenimentul emblematic Startarium PitchDay. În cadrul celor 4 ediții de succes, organizate între 2016 și 2019, au concurat peste 580 de antreprenori, au fost sprijinite 155 de afaceri, iar 35 dintre acestea au beneficiat de premii în valoare totală de 450.000 euro.

Peste 220 de antreprenori s-au înscris în ediția din 2023 a competiției.

În cadrul evenimentului vor urca pe scenă finaliștii categoriilor Startup și Running Ops, dar și speakeri din ecosistemul Startarium și din mediul de business românesc. La final, 4 antreprenori vor câștiga premii în valoare cumulată de 90.000 de euro, nerambursabili.

Câștigătorii celei de-a treia categorii a competiției, „Ideea ta", vor fi desemnați de către public: cele mai votate 10 idei de afaceri câștigă fiecare câte 1000 euro. Strângerea de voturi pentru antreprenorii înscriși în categoria „Ideea ta" continuă până la data de 1 decembrie.

Startup și Running Ops

Ziua de 29 noiembrie va găzdui atât semifinala, cât și finala secțiunii de Startup. Semifinala se va desfășura în prima parte a zilei, în format de roundtable pitching (fără public), când 35 de antreprenori selectați vor susține un pitch de 5 minute în grupuri restrânse, jurizate de 12 specialiști. 7 antreprenori vor intra în finala categoriei Startup și vor urca pe scenă în fața publicului, pentru susținerea pitch-urilor și șansa de a câștiga unul dintre marile premii puse la bătaie.

Semifinala pentru categoria Running Ops, dedicată startupurilor cu peste trei ani de vechime și care generează deja venituri, are loc online, ante-eveniment, pe 24 noiembrie. Finala categoriei Running Ops se va desfășura pe scena „Românii sunt antreprenori”, pe 29 noiembrie: cei 7 finaliști desemnați de juriu își vor susține pitch-urile pe scenă și vor răspunde întrebărilor suplimentare din partea juriului.

La final, juriul Startarium va alege câștigătorii celor 4 premii:

  • Locul 1 Startup: 20.000 de euro;
  • Locul 2 Startup: 10.000 de euro;
  • Locul 1 Running Ops: 40.000 de euro;
  • Locul 2 Running Ops: 20.000 de euro.

În deschiderea evenimentului „Românii sunt antreprenori”, pe scena principală vor urca Dan Ștefan, cofondator Autonom, și reprezentanții organizatorilor competiției: Impact Hub Bucharest, ING Bank și Pluxee. Panelul Viitorul businessului în România, organizat împreună cu Romanian Business Leaders și moderat de Vlad Andriescu, redactor-șef start-up.ro, va aduce în fața publicului antreprenori de succes ce vor împărtăși din experiența și viziunea proprie de business.

Sesiunile de învățare construite sub forma unor masterclass-uri – „Pastila de antreprenoriat” - vor fi disponibile publicului pe scene dedicate și cuprind următoarele teme:

  • Sustenabilitatea - adaptare de business sau transformare culturală? (Magdalena Caramilea, Director de sustenabilitate Autonom);
  • Principii STELL*R pentru înalta performanță (Adrian Florea, fondator Trend Consult);
  • Cum construiești un brand coerent (Andrei Lasc și Mihaela Joita, cofondatori Poarta 9);
  • Echipe performante (Cosmin Alexandru, cofondator Teamology Institute);
  • Bani și libertate. Despre echipă, viziune și autonomie în afaceri (Ovidiu Toader, Business Coach);
  • Cum îmi pot proteja compania de potențialele amenințări de securitate cibernetică (speaker, în curs de confirmare).

Agrifood Innovation Stage (AFIS) este scena dedicată participanților interesați de inovația în agricultură și industria alimentară. Aflată la cea de-a treia ediție în 2023, AFIS este organizată de EIT Food și Impact Hub Bucharest, ca reprezentant EIT Food în România. Scopul inițiativei este de a oferi o perspectivă avizată asupra viitorului industriei agrifood, alături de experți din domeniul agroalimentar, agritech și cercetare. EIT Food este susținut de Institutul European de Inovare și Tehnologie (EIT), un organism al Uniunii Europene.

Subiectele principale abordate în cadrul AFIS vizează siguranța alimentară în România, care sunt metodele potrivite prin care tinerii fermieri pot fi încurajați să adopte strategii de sprijin colaborativ, dar și lansarea celei de-a treia ediții a mapării ecosistemului de agrifood din România.