5G a devenit realitate pentru cei din Coreea de Sud atunci când trei operatori au lansat rețele comerciale 5G, această țară devenind prima din lume care a implementat o rețea 5G la nivel comercial. Este de așteptat că aproape 60% din abonamentele mobile din Coreea de Sud să fie 5G până în 2025.

De atunci lucrurile au evoluat rapid și, potrivit unui raport GSA din iunie 2021, în 58 de țări din toată lumea, inclusiv în România, sunt implementate rețele comerciale 5G. În urmă cu un an, astfel de rețele erau în curs de dezvoltare în doar în 38 de țări.

La nivel național Capitala, dar și alte orașe mari din România au acoperire 5G. Deci nu mai putem vorbi despre o rețea experimentală sau despre un moft.

Orange oferă conectivitate 5G pentru 17 orașe din România în acest moment și acces 4G pentru peste 98% din populația țării, astfel Orange facilitează accesul la mediul digital din România. Asta face ca toată populația României poate avea acces la internet, iar asta nu ar putea fi decât benefic. Recent, compania a lansat campania Facem tehnologia digitală accesibilă tuturor, pentru a atrage atenția asupra importanței subiectului incluziunii digitale în România.

Incluziunea digitală duce la un grad de digitalizare mai mare al populației, iar asta are beneficii și urmări importante pentru toată lumea. Digitalizarea este o componentă extrem de importantă pentru dobândirea unor abilități noi, pentru sistemul educațional sau intrarea pe piața muncii.

Din păcate, românii se află pe ultimele locuri în ceea ce privește utilizarea zilnică a internetului comparativ cu celelalte regiuni din Uniunea Europeană, potrivit Eurostat. În plus, un raport de țară al Comisiei Europene din 2020 arată că unul din cinci români nu a utilizat niciodată internetul.

Mai mult, doar 10,1% din populația adultă are abilități digitale peste medie, cel mai mic procent din Uniunea Europeană. Totodată, 39% dintre tinerii din România (cu vârsta între 16 și 19 ani) își autoevaluează competențele digitale ca fiind scăzute, comparativ cu media europeană de 15%, potrivit unui raport al Comisiei Europene.

Conectivitatea 4G și 5G ar putea elimina aceste bariere și accesul la internet ar duce la dobândirea unor abilități care să ajute tinerii în viața personală, dar și profesională. În acest moment serviciul 5G este o tehnologie incipientă, accesibilă unui grup relativ mic de persoane, însă 4G este la ordinea zilei pentru toți românii. Impactul rețelelor 4G este unul pozitiv și deschide lumea internetului, a jocurilor video, distracției și informării. Oriunde te afli în România ai informațiile la îndemână datorită apariției smartphone-urilor cu conexiune la internet, pentru toate buzunarele. Asta crește accesul la internet, iar în timp va crește și nivelul de digitalizare al românilor.

Incluziunea digitală nu se referă doar la acces la internet, ci și la jocuri video, mai ales pentru copii. Jocurile video, fie ele pe telefon sau PC, sunt o formă de socializare pentru copii. Aceștia pot interacționa în aceste lumi virtuale, dar și în mediul real vorbind și povestit despre aceste jocuri. Dacă un copil nu are un dispozitiv și o conexiune la internet pentru a avea acces la acele jocuri, el s-ar putea vedea exclus din conversațiile, jocurile și cercurile de prieteni. În plus, pe viitor, studiile arată că 90% din joburi vor necesita skill-uri digitale până în 2030, ceea ce înseamnă că momentul pentru a oferi acces digital celor mici este acum, pentru a fi pregătiți pentru următorii ani.

Ce impact are 5G asupra industriei de gaming

Gamingul a apărut în sălile de jocuri cu titluri arcade, apoi s-a mutat în case datorită consolelor și PC-urilor, iar acum este peste tot datorită răspândirii smartphone-urilor. În acest moment există peste 4,6 miliarde de utilizatori de smartphone-uri în întreaga lume, iar 15% dintre aceștia sunt 5G Ready, conform unui raport NewZoo. În acest context, piața de jocuri mobile va crește cu 4,4% în 2021, până la o valoare de 90,7 miliarde de dolari, ajungând să reprezinte peste jumătate din piața totală de gaming - estimată la 175,8 miliarde de dolari în 2021.

Este clar că jocurile de mobile nu mai sunt o nișă și o bună parte din utilizatorii de smartphone-uri se joacă, indiferent că o fac la nivel competitiv sau doar pentru relaxare. Gamingul nu mai este statornic, ci în mișcare, iar pentru a avea o experiență bună ai nevoie și de o conexiune bună la internet. Iar 5G reprezintă următorul pas pentru mobilitate și pentru jocuri oriunde, oricând.

Primul lucru despre care ar trebui să vorbim atunci când menționăm 5G este viteza de descărcare. În teorie, 5G poate fi de până la 100 de ori mai rapid decât 4G, atingând viteze chiar de 10Gbps. În practică, ajunge să fie cam de 20 de ori mai rapid decât 4G. Ceea ce este oricum o diferență mare.

Conform unui studiu Statista realizat în august 2020, viteza medie 5G este de 1,4 până la 14,3 ori mai rapidă decât cea înregistrată pe rețele 4G. Aceste diferențe se văd în funcție de țară.

Însă nu totul se rezumă la viteză, ci și la o latență scăzută. O latență pe rețelele 4G este una în jurul a 20-30 de milisecunde, pe când cea de pe una 5G poate ajunge chiar până la o milisecundă. În practică, probabil o să fie mai degrabă în zona de 5 milisecunde pe 5G.

Ca să-ți faci o idee despre ce înseamnă asta, creierul uman ar putea identifica o imagine în 13 milisecunde, potrivit unui studiu din 2014 realizat de cercetătorii de la MIT. Viteza medie de clipire a unui om este de 100 milisecunde.

Într-un scenariu de gaming, creierul recepționează ce se petrece pe ecran, apoi alt timp trece pentru a decide cum să reacționeze, însă și mai mult timp trece până când decizia creierului se transformă în acțiune, apoi până când acea acțiune ajunge să fie afișată pe ecran. Cu cât percepi informația mai repede, cu atât ai mai mult timp să iei o decizie și să acționezi. Despre experiența 5G actuală în România puteți citi aici.

Cloud gaming prin 5G elimină nevoia de hardware performant

Deci o reducere a latenței este mai importantă decât ai crede, atât în gamingul competitiv, cât și pentru cloud gaming. Cu ajutorul 5G te poți bucura de cele mai noi titluri cu grafică avansată și sisteme de iluminare complexe chiar pe telefonul mobil, tabletă sau pe un laptop cu hardware „îmbătrânit”, prin intermediul serviciilor de cloud gaming precum GeForce Now sau Stadia.

Astfel poți face streaming la jocuri, la fel cum se întâmplă și în cazul serviciilor de streaming de filme și seriale. Doar că pentru gaming este nevoie de o conexiune și mai bună la internet și de o latență mică, deoarece jocurile trebuie randate în timp real, iar o apăsare pe tastatură sau mouse trebuie să fie transmisă cât mai repede de la user la un server, apoi din server înapoi pe terminalul utilizatorului.

Mai mult, în viitor nici nu vei mai fi nevoit să instalezi jocuri pe telefon deoarece le vei putea juca direct din cloud, prin streaming.

Jocurile VR și AR vor fi disponibile tuturor

Un alt exemplu unde putem vedea exploatat la maximum potențialul tehnologiei 5G este în adopția pe scară largă a jocurilor de tip VR (realitate virtuală) și AR (realitate augmentată). 5G va fi necesar pentru ca acest conținut VR și AR să fie transmis din cloud, oferind utilizatorilor aceeași flexibilitate la care se așteaptă de la platformele de streaming video precum Netflix.

Jocurile VR, căștile VR necesare pentru a juca asemenea titluri nu mai sunt ceva nou. Mai mulți producători au realizat dispozitive care-ți permit să experimentezi realitatea virtuală, însă un punct minus al acestei experiențe este că headseturile sunt conectate cu multe fire la PC sau consolă, iar faptul că ești legat cu aceste cabluri știrbește imersiunea.

După cum am menționat anterior, datorită vitezei și latenței sale scăzute, o mare parte din procesare poate fi executată în cloud, permițând căștilor VR să nu mai aibă cabluri, astfel informația putând fi transmisă wireless. Iar asta în jocuri cu grafică realistă, rezoluție mare și cu experiențe tactile în timp real. Pe viitoarele headseturi VR utilizate alături de o conexiune 5G aceste experiențe de realitate virtuală pot fi mai imersive ca niciodată: mișcările la 360 de grade în lumea virtuală vor fi redate în timp real, astfel încât nu vor exita întârzieri, lag sau imagini neclare. Practic, se va întâmpla la fel ca atunci când 4G a popularizat gamingul pe telefon, doar că 5G va merge mult mai departe - va facilita experiența jocurilor VR și în afara casei.

Dacă vă aduceți aminte de nebunia iscată de Pokemon Go, atunci știți ce este AR gaming, suprapunerea unor straturi virtuale asupra realității. În cazul Pokemon Go, e vorba despre existența pokemonilor virtuali pe străzile din București sau de oriunde. 5G va crea o experiență și mai bună pentru astfel de jocuri deoarece vine cu o viteză îmbunătățită, o conexiune mai bună și o latență mai scăzută. De asemenea, 5G va permite realizarea unor jocuri AR în care cu lumea virtuală suprapusă celei reale vor fi capabili să interacționeze chiar mai mulți utilizatori, având astfel posibilitatea să joci titlurile favorite alături de prieteni.

Niantic, studioul din spatele Pokemon Go, lucrează deja la un joc AR multiplayer intitulat Codename: Urban legends, unde jucătorii vor trebuie să lucreze împreună pentru a se lupta cu monștri și pentru a crea vrăji.

De asemenea, localizarea pe rețelele 5G va fi mult mai precisă decât pe cele 4G. Precizia poziționării pe 5G poate fi de până la un metru în zone aglomerate, pe când cea pe 4G este între 10 și 500 de metri.

5G șterge granițele între platformele pe care sunt create jocurile

5G va avea un impact și asupra dezvoltatorilor de jocuri și a felului în care sunt create jocurile. Acest standard ar putea sparge bariera impusă dezvoltatorilor de a crea un joc pentru o anumită platformă, fie PC, consolă sau mobile.

Industria dezvoltatoare de jocuri video din România continuă să crească susținut de la an la an, și ca număr de producții lansate, dar și ca cifră de afaceri. Astfel în 2020 studiourile locale au lucrat la nu mai puțin de 22 de tituri, iar printre ele se află jocuri AAA precum Watch Dogs: Legion sau FIFA 21. În 2020, industria de gaming a raportat o cifră de afaceri de 218 milioane de dolari, o creștere de 19,1% față de 2019, potrivit celui mai recent raport al Asociației Dezvoltatorilor de Jocuri Video din România.

În primele luni ale pandemiei, când multe afaceri închideau ușile sau reduceau personal, studiourile de gaming locale angajau pe bandă rulantă, înregistrând o creștere constantă a numărului de angajați. În prezent, peste 6000 de persoane lucrează în industria de gaming locală. Mulți dintre angajați sunt gameri, pasionați de jocuri care au trecut de la postura de jucător la cea de creator. Au intrat în studiouri în postura de game testeri apoi cei mai pasionați și dedicați au ajuns să conducă echipe de dezvoltatori internaționale.

Un exemplu facil este Cristian Pană, actual managing director Ubisoft România, care și-a început cariera ca video game tester la București. Ubisoft România este unul dintre cei mai mari angajatori din sectorul IT&C din România, având în jurul a 1800 de angajați.

Revenind la viitorul în gaming schimbat de tehnologiile viitorului, gamerii nu vor mai avea nevoie de un anumit hardware pentru a juca ceva, deoarece procesarea datelor va avea loc în cloud, iar transmiterea lor către dispozitiv se va face pe internet. Totuși, mai departe va apărea provocarea pentru dezvoltatori de a scrie cod și de a crea un joc compatibil cu mai multe platforme.

A crea jocuri video este un efort colaborativ în care sunt implicați o mulțime de oameni din mai multe departamente. Pandemia și tehnologia actuală au demonstrat împreună că jocurile pot fi create și în regim remote, chiar dacă nu neapărat în condiții ideale - asta și pentru că mai multe studiouri au amânat lansarea jocurilor la care lucrau, menționând dificultățile întâmpinate în procesul de dezvoltare a jocurilor în regim remote.

La fel ca și în alte industrii, munca în regim hibrid va continua să existe și în viitor, iar programatorii și dezvoltatorii de jocuri vor putea lucra de la distanță datorită conexiunilor wireless. 5G va crește această posibilitate datorită faptului că aceștia vor putea gestiona un volum mare de date fără să-și facă probleme în legătură cu viteza de descărcare sau cu latența.

5G va duce la o schimbare dramatică în peisajul gamingului, iar gamerii vor avea mai multe opțiuni ca oricând pentru a se bucura de titlurile favorite: fie că o fac pe o consolă, acasă, în transportul în comun cu un telefon sau pe un laptop la o cafenea. Practic, 5G va șterge granițele dintre jocurile de PC, consolă sau smartphone-uri și va deschide această lume fascinantă oricărui curios care poate avea acces la o astfel de conexiune de ultimă generație.

Acest articol este realizat în colaborare cu Orange, care susține și depune eforturi pentru incluziune digitală la nivel național.