FAR - Future Artistic Requirements este o inițiativă RADAR, susținută de UniCredit Bank, și reprezintă un proiect menit să susțină industria locală de new media art.
Rezultatele finale vor fi publicate pe 7 septembrie. Condiția participării este ca proiectul înscris să nu mai fi fost prezentat/expus într-un alt context sau să nu fie o iterație a unui proiect anterior.
Tema Open Call-ului este Metavers, temă abordată și în cadrul festivalului RADAR. Astfel, sunt așteptate idei care dezvoltă potențialul metaversului, care investighează posibile mecanici rezultate din forțele ce ne ghidează spre această nouă frontieră și stimulează audiența spre a încorpora posibile părți din această nouă cercetare artistică.
Mediile în care pot fi gândite aceste proiecte sunt Realitate Virtuală, Realitate Augmentată, Inteligența Artificială, Proiecții Video, Instalații Interactive, Game Art, Robotică și Sound Design.
Cei trei câștigători vor fi aleși de curatorii RADAR, Cristina Pop Tiron, Alexandru Berceanu și Mihai Cojocaru.
Cristina Pop Tiron este artistă intermedia, doctorand la Teatru și Artele Spectacolului și lector la Facultatea de Teatru și Film, la universitatea Babeș Bolyai, în Cluj-Napoca, Romania și este implicată în echipa de curatoriere a New Media Art Castle, o inițiativă Electric Castle.
Alexandru Berceanu este conferențiar universitar la Departamentul de Animație și Interactivitate în cadrul UNATC „I.L. Caragiale” București. Aici a inițiat proiectul CINETic al UNATC și programul de master pentru Tehnologii Interactive de la aceeași universitate. Conduce cercetări interdisciplinare la intersecția mediilor imersive și a neuroștiinței și face parte din echipa FAR ca moderator al tak-urilor de specialitate.
Mihai Cojocaru este un generalist digital. Lucrează pentru a promova artiștii locali și a îmbogăți scenele de artă și industria românească prin platformele RADAR, One Night Gallery, FAR, XR Month pe care le-a co-fondat. Este pasionat de creșterea expresiei culturale, colaborând cu noi talente din toate disciplinele și dezvoltând proiecte proprii pe zona de AI & NFT.
Sesiunile de mentorat oferite în timpul dezvoltării proiectului vor avea loc între 7 septembrie și 5 octombrie 2022.
Proiectele câștigătoare vor intra în portofoliul de instalații de new media art FAR și vor fi expuse prima dată în cadrul festivalului RADAR, care va avea loc în luna octombrie 2022.
Ulterior, proiectele vor fi propuse și către alte festivaluri și expoziții unde este prezentă scena noilor medii digitale.