Directorul executiv al Ooredoo Qatar, Waleed al Sayed, a declarat că rețeaua live 5G va fi disponibilă de luni, în Qatar. Este prima disponibilă pe piața comercială și reprezintă un progres tehnologic important pentru industria telecomunicațiilor din întreaga lume, a spus el, adăugând că 80% din Qatar va fi acoperită de rețeaua 5G în decurs de un an.

„Este o zi istorică pentru Qatar și Ooredoo. Suntem prima companie din lume care oferă acces la tehnologia și serviciile 5G și oamenii din Qatar sunt primii care au acces la avantajele incredibile pe care acest upgrade tehnologic le va aduce”, a declarat Sayed, citat de VentureBeat.

Sayed a precizat că echipamentul oferit de furnizor clientului (CPE) pentru a beneficia de acces fix la rețeaua 5G va fi disponibil în comercializare într-o lună și va putea fi instalat cu ușurință de către abonați. Prin instalarea CPE-urilor, clienții vor putea să utilizeze internetul cu o viteză de până la 10gbps prin rețeaua 5G. Sayed a anunțat, de asemenea, că în curând va fi instalată o antenă de 100 GG care va acoperi 80% din Qatar în rețeaua 5G.

Ooredoo va lansa rețeaua 5G pentru telefoanele mobile începând din 2019, în condițiile în care se așteaptă ca smarthpone-urile compatibile cu 5G să fie disponibile pe piață începând cu luna iunie a anului viitor, a declarat Sayed, adăugând că serviciul 5G nu va depăși cu mult prețul actual pentru viteza 4G.

Serviciul Ooredoo 5G oferă cea mai recentă tehnologie de rețea - 5G NR (New Radio) - ceea ce înseamnă viteză și capacitate mai mare și o latență mult mai scăzută, comparativ cu sistemele celulare existente. Noua rețea vine cu mai multe avantaje față de generațiile anterioare și va permite clienților să exploreze oportunități care nu erau posibile până acum.

Waleed al Sayed a declarat că Ooredoo va continua să investească și să testeze cele mai recente echipamente, software-uri și cerințe privind spectrul de frecvențe 5G. El a mai spus că încearcă, de asemenea, să lanseze servicii 5G și în alte țări în care operează compania.

În România, tehnologia 5G a fost testată deja de către marii operatori telecom și de rețele, precum Orange, Vodafone și Ericsson, acesta din urmă venind și cu câteva soluții practice pentru diferite industrii. În ceea ce privește lansarea smartphone-urilor 5G, cei de la Qualcomm sunt de părere că vom vedea primele telefoane 5G chiar din acest an.