Rolul noului hub este de a susține inovatori, cercetatori, startupuri și companii active în domeniile conexe energiei să dezvolte, îmbunătățească, scaleze și internaționalizeze produsele și serviciile lor.

InnoEnergy Hub România va face scouting de inovații, start-up-uri, servicii și produse. Rețeaua creată va oferi o serie de beneficii care constau în lansarea de apeluri de finanțare în cadrul rețelei, start-up-urile și inovatorii din sectorul energetic vor avea acces la granturi și vor putea atrage rețeaua ca investitor. Complementar, vor fi oferite servicii de intermediere comercială către partenerii din întreaga Europă.

Pe parcursul următorului an, hub-ul va organiza un program de pre-accelerare, InnoEnergy Primer, pentru a facilita intrarea în rețeaua InnoEnergy a startupurilor și inovațiilor aflate la început de drum.

De asemenea, va avea loc conferința PowerUP pentru a dezbate statusul și perspectivele domeniului energiei din România, pentru a prezenta startupurile ce au parcurs Primerul și pentru oferi un cadru pentru lansarea de noi proiecte din partea mediului academic, a autorităților, ONG-urilor, investitorilor și consultanți din domeniu.

Pentru a beneficia de sprijinul rețelei startupurile și IMM-urile aplicante vor trebui să activeze în următoarele domenii: energia regenerabilă; smart cities; reciclarea deșeurilor agricole și industriale (utilizarea biomasei etc.); industria construcțiilor și construcții ecologice eficiente din punct de vedere energetic; planificarea și proiectarea urbană (oraș și sat) a energiei inteligente, eficientă din punct de vedere energetic; gestionarea apei și a deșeurilor (reciclare, curățare, apă geotermă etc.); eco-inovare și lanțuri de valoare eco-producție; zone conexe (de exemplu, servicii IT pentru zonele energetice și / sau de mediu).

,,Avem ambiția de a crea o comunitate națională de inovatori, start-up-uri și antreprenori ce dezvoltă produse în domenii relevante pentru domeniul energiei, pe care să-i susținem cu servicii, finanțare și investiții pentru a putea scala rapid business-urile lor la nivel național și european. Prin programele InnoEnergy, căutăm să aducem la un loc cele mai bune inovații din domenii precum smart city, mobilitate, energie regenerabilă, eficiență energetică, combustibili, gestionarea apei, eco-inovare, reciclare, dar și pe cele din domeniul IT cu impact asupra energiei și a mediului înconjurător.” – Ionuț Țața, CEO Iceberg și Hub Manager al InnoEnergy România.

InnoEnergy este o inițiativă a Institutului European de Inovare și Tehnologie (EIT), finanțat prin programul Horizon 2020. Până în momentul de față prin hub-urile rețelei InnoEnergy au fost atrase peste 3000 aplicații cu idei de business în programele retelei, au fost susținute peste 300 de produse și servicii prin servicii și finanțare, au fost făcute investiții într-un portofoliu de companii evaluate la 125 milioane EUR și au fost organizate programe de masterat și doctorat InnoEnergy pentru mai mult de 750 de specialiști.