Parteneriatul lansat împreună cu Fabrica de Consultanță, companie specializată în scrierea și implementarea de proiecte cu finanțare nerambursabilă, are loc în contextul în care mulți antreprenori și manageri din comunitatea Termene afirmă că au nevoie de un consultant pentru a obține finanțare în domeniile lor de activitate.

Astfel, companiile care folosesc Termene.ro pot aplica acum pentru un grant guvernamental și din fonduri europene fără să mai fie preocupate de obținerea documentației necesare și să o structureze exact așa cum cer comisiile care acordă banii.

Specialiștii Termene.ro recomandă antreprenorilor să aplice, cu următoarele condiții: să se asigure înainte de a depune dosarul că pot avea acces la cofinanțare, să lucreze alături de un consultant cu experiență dovedită și să aibă mare atenție la eligibilitate.

“Afacerile din România au nevoie de predictibilitate mai ales în contextul economic volatil din prezent, iar fondurile publice îți pot oferi stabilitate financiară. Însă mare atenție: fondurile europene sunt un proces de maturizare antreprenorială. Înveți despre birocrație și te ciocnești de logica în care sunt gândite aceste proiecte, care e total atipică față de modul în care un antreprenor e obișnuit să gândească și să își dezvolte afacerea. Trebuie doar să fiți atenți la acte și proceduri, iar aici este important sa lucrezi cu experți”, a declarat Adrian Dragomir, co-fondator Termene.ro și Business Innovation Consultant.

“Mediul de business românesc poate recupera mai ușor din pierderile înregistrate din cauza pandemiei Covid-19 prin accesarea finanțărilor nerambursabile oferite de Uniunea Europeană și Guvernul României pentru investiții și capital de lucru. În perioada următoare, antreprenorii pot depune proiecte pe mai multe linii de finanțare: Schema Horeca-OUG 224, Programul de Digitalizare al companiilor, Grantul de Investiții, măsurile din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală, prin care sunt sprijinite activitățile agricole și cele neagricole”, a declarat Liciniu Lupu, fondator Fabrica de Consultanță.

Fondurile europene și guvernamentale reprezintă o soluție pentru finanțare în actualul context economic. Spre exemplu, Guvernul României a anunțat că pune la dispoziție fonduri de 500 milioane de euro pentru susținerea financiară a afacerilor din domeniul turismului şi alimentaţiei publice, sectoare afectate de criza COVID-19.

Astfel, sprijinul financiar oferit prin noua Schemă Horeca-OUG 224 reprezintă un grant nerambursabil de 20% din pierderea înregistrată în 2020, comparativ cu anul 2019. Solicitanții eligibili sunt structuri de primire turistice cu funcţiuni de cazare clasificate, structuri de alimentaţie, înregistrate în scopuri fiscale pe teritoriul României, agenţii de turism licenţiate şi ghizi de turism atestaţi. Conform datelor Termene.ro, pentru schema Horeca-OUG 224 sunt eligibile peste 73.841 de firme.

Potrivit unui studiu Termene.ro, 78% dintre managerii și antreprenorii români consideră că fondurile europene reprezintă principala oportunitate a firmelor în contextul economic actual. Pe următoarele poziții în viziunea firmelor, ca oportunități, se numără accesul la finanțarea privată, accesul la specialiști și achiziția altor companii.