În urmă cu ceva vreme am scris pe start-up.ro despre o aplicație românească care îți spune vremea într-un mod mai amuzant și mai personal. Pe scurt, te întâmpină cu mesaje de genul ”Don't forget your umbrella - Mom”, sau altele în același ton, pe lângă funcționaliattea obișnuită de a-ți arăta cât de cald sau frig este afară.

Raul Perțe și Vlad Iancu sunt cei care au pus baza acestui proiect. Ei au 21, respectiv 23 de ani și se ocupă cu design-ul și dezvoltarea de aplicații. De acum, cu ajutorul ultimului update, vei avea acces la o funcție care îți va permite să vezi Indicele de Calitate a Aerului (ICA). Mai multe detalii aici.

Astfel, cu ajutorul unor calificative care variază de la Good la Hazardous, îți vei putea da seama cam cât de poluat este aerul de afară și poți lua măsuri deosebite. Funcția sosește ca o cale de a ridica awareness-ul în ceea ce privește puritatea aerului pe care îl respirăm.

Există stații de măsurare care verifică nivelul a cinci poluanți. Ele sunt deținute de către stat sau private iar noi preluăm datele direct de la ele prin niște API-uri”, a spus Raul Perțe, întrebat despre cum exact va măsura Aerium Indicele de Calitate a Aerului.

De asemenea, băieții descriu pe larg ce înseamnă Air Quality Index și problemele foarte grave de poluare cu care se confruntă din ce în ce mai multe țări.

-----------

Air Quality Index - Aerium

AQI, sau Air Quality Index, implică măsurarea calității aerului de către o stație și analizarea concentrațiilor a celor cinci mari poluanți declarați în Clean Air Pact. Indexul poate să aibe o valoare de la 0 la 300, iar cu cât numărul este mai mic, cu atât aerul este mai puțin poluat.

Avem în jur de 20.000 de useri în China, unde problema calității aerului e o problemă gravă, semnalată și de către oamenii care folosesc Aerium. Există unele studii care menționează că în jur de 1.6 milioane de oameni mor prematur din cauza aerului poluat, în fiecare an, doar în China.

Acolo masca de oxigen nu e accesoriu de Halloween, din păcate. Bineînțeles, asta nu se întâmplă doar în China — în India, cifra e puțin mai mică: 1.3 milioane. Oamenii care trăiesc în zone complet industrializate sunt cei mai afectați și cifrele sunt într-o ascensiune destul de periculoasă.

Vom introduce în curând AQI în Aerium 2, versiunea fiind una de tip freemium. Pentru noi urmează lansarea Aerium 2 și ne gândim serios să dezvoltăm propriul nostru public API cu toate datele. Credem în continuare că e responsabilitatea noastră să ne protejăm planeta, a fiecăruia.

Not-so-fun-fact: Un Volkswagen 1.4 TDI emite cam 1.2g/kg de NO2, limita legală pentru motoarele diesel fiind de 0.08g/kg. Dacă ne uităm la România, problema nu e chiar atât de gravă. O valoare de sub 50 al AQI înseamnă că aerul nu afectează sănătatea noastră. Chiar dacă nu avem multe fabrici, noi suntem mari fani al TDI-ului și pierdem păduri în fiecare zi.

-----------

Aplicația Aerium este disponibilă pe iOS în schimbul sumei de 10 euro, iar pe Android este gratuită.