Românii care trăiesc în Diaspora au trecut prin momente dificile atunci când au vrut să voteze la Alegerile Preizdențiale din 2014. Ne amintim toți de cozile interminabile la care au stat. Cu toate că s-a introdus legea votului prin corespondență, puțini români s-au înscris, doar 4.800. Un site creat de curând încearcă să simplifice procedura.

La Alegerile Parlamentare din toamnă vor vota din nou toți românii din țară și din străinătate. Cu toate acestea, acum vor și mai puține secții de vot în afara României. Deși parlamentarele nu sunt atât de populare ca alegerile prezidențiale, puțini români s-au pregătit pentru a nu mai sta la coadă. Există de data aceasta și posibilitatea votului prin corespondență, dacă cei din afară se înscriu pe o listă specială.

Votdiaspora.ro e un site care încearcă să simplifice modalitatea de vot, care pare să îndepărteze românii. Într-adevăr, trebuie să completezi câteva lucruri și să le depui fizic sau să le trimiți prin poștă, dar dacă te-ai simțit nedreptățit când ai stat 10 ore în ploaie sau în soare ca să votezi, poate ar trebui să o faci.

Site-ul îți permite să cauți localitatea unde locuiești și îți va lista imediat cele mai apropiate locuri unde poți depune actele pentru votul prin corespondență. Pentru test, noi am listat Barcelona și ni s-a dat lista imediat, cu adresă și email.

Votdiaspora

Pasul 2 înseamnă să alegi dacă ești rezident în acea țară sau doar domiciliat.

Pasul 3 îți permite să alegi modalitatea de vot pe care o dorești. Poți alege prin corespondență sau la secția de votare.

votdiaspora

Dacă alegi prin corespondență poți trimite votul prin poștă, nu stai la coadă. Completează corect adresa de mail și numărul de telefon pentru a fi sigur că votul tău a ajuns la Autoritatea Electorală.

Pasul 4 îți explică pe site cum să depui actele pentru a te înscrie la votul prin corespondență. Poți descărca cererea de pe site, pregătește o copie a actului de identitate, mai ai nevoie și de o dovadă a reședinței în străinătate și ai dosarul complet. Îl poți trimite prin poștă sau depune la consulatul din orașul sau țara ta.

votdiaspora

Site-ul a fost dezvoltat de cei de la Code for Romania, care se descriu ca un grup de câțiva oameni care scriu linii de cod pentru a rezolva probleme.