Pe site-ul aisemnal.ro poți găsi o hartă interactivă care arată cât de bun este semnalul oferit de companiile Telekom, Orange, Vodafone și Digi la nivelul localităților, drumurilor naționale și județene din România.

Harta aisemnal.ro a fost realizată integral de către ANCOM (Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații) în cadrul unei campanii de monitorizare desfășurată în perioada mai-septembrie 2019.

Potrivit descrierii oficiale, ”platforma reflectă acoperirea cu semnal mobil pentru toate tehnologiile disponibile la momentul efectuării măsurătorilor (2G/3G/4G) pentru toţi operatorii mobili activi pe piaţa din România”, iar măsurătorile au fost realizate în localitățile cu mai mult de 10 locuitori și de-a lungul drumurilor naționale și județene.

Harta are scop informativ și a fost gândită pentru a-i ajuta pe utilizatori să facă o alegere informată atunci când vine vorba despre alegerea operatorilor. ”Astfel, ANCOM informează și răspunde la întrebările utilizatorilor: unde este cel mai bun semnal?; există semnal în interior?; există semnal exterior?; unde este semnal slab?; care sunt zonele fără semnal?”

Pe site-ul aisemnal există și un disclaimer important: ”Acoperirea cu semnal a localităţilor a fost obținută parcurgându-se drumurile accesibile, bulevardele, străzile principale, precum şi străzile secundare, astfel încât localitatea să fie cât mai omogen măsurată. Acoperirea la un moment ulterior efectuării măsurătorilor poate diferi de acoperirea prezentată în hartă din diferite cauze, cum ar fi: dezvoltarea ulterioară a rețelelor, modificarea parametrilor tehnici de către operatori, degradarea temporară a serviciului produsă de incidente de natură tehnică sau de lucrări de întreținere, modificări ale vegetației care generează o atenuare diferită, clădiri sau obstacole de altă natură apărute ulterior, etc. Harta este un instrument cu rol de informare și nu poate fi folosită pentru a produce efecte juridice, a naște, a modifica sau a stinge drepturi și obligații pentru terți”.

aisemnal.ro - Care operator oferă cea mai bună acoperire și cel mai bun semnal

Noi ne-am jucat un pic pe site-ul aisemnal.ro și am descoperit, cu mirare, că Vodafone stă cel mai prost la capitolul ”acoperire 4G”, urmat de Digi. Telekom și Orange stau cel mai bine la acoperirea cu semnal 4G.

Lucrurile se schimbă atunci când bifezi atât categoria de 3G cât și cea de 4G. Vodafone se bate cu Orange pentru locul 1 la nivel de acoperire națională, iar Telekom se află, din păcate, pe ultimul loc aici.