E important să fim pregătiți pentru cutremure, fie că vorbim de a avea un kit pregătit, fie să știm cum să reacționăm. Chiar dacă România nu a mai avut un cutremur mare de multă vreme, asta nu înseamnă că nu trebuie să fim pregătiți, pentru că zona seismică Vrancea este activă.

Din acest motiv, ne putem ajuta de tehnologie pentru a primi alerte imediat pentru a putea reacționa. Tehnologia ne ajută să identificăm magnitudinea, dar și să fim convinși că ceea ce simțim e real.

Iată cum poți afla despre cutremure pe telefoane cu Android, dar și pe iPhone.

Alerte Cutremur Android

Utilizatorii de Android care au simțit cutremurul din România au primit o alertă direct din telefonul mobil. Reprezentanții Google au explicat modul în care funcționează acest sistem.

„Android Earthquake Alerts System este un serviciu gratuit, care detectează cutremure din întreaga lume și alertează utilizatorii Android de producerea unui astfel de fenomen în zona în care se află. Nu este o aplicație separată, ci o funcționalitate integrată în sistemul de operare Android. Este un serviciu suplimentar - nu este menit să înlocuiască sistemele de alertă guvernamentale”, explică reprezentanții Google.

Serviciul Android Earthquake Alerts a devenit operațional în România în februarie 2022.

Sistemul folosește accelerometrele cu care sunt echipate cele mai multe dintre cele peste 3 miliarde de smartphone-uri Android utilizate la nivel global.

Telefoanele din zona unde s-a produs cutremurul detectează mișcarea pământului, un algoritm dedicat evaluează magnitudinea și locul cutremurului, iar apoi sistemul trimite alerta către utilizatorii Android din zonele afectate de cutremur.

Pentru ca sistemul Android Earthquake Alerts să funcționeze, telefonul trebuie să aibă aibă activată permisiunea privind locația - respectiv accesul sistemului Android la locația telefonului, precum și setarea „Earthquake Alerts” activată. Aceasta din urmă se găsește în setările telefonului, în secțiunea <Siguranță și urgențe>.”

Alerte Cutremur pe iPhone

Pentru utilizatorii cu iPhone, deși e disponibil și pentru Android, se poate folosi aplicația Telegram. Aceasta este o aplicație de chat, precum WhatsApp.

Utilizatorii pot primi alerte de cutremur direct de la Institutul Național de Cercetare - Dezvoltare pentru Fizica Pământului dacă se abonează la un canal pe Telegram. Alertele sunt automate și vin aproape instantaneu sau chiar puțin înainte de a simți un cutremur.

Pentru a activa alertele instalați aplicația Telegram, vă faceți un cont și scrieți în câmpul de căutare @alertacutremur_bot, selectând apoi prima opțiune. Pentru a interacționa apăsați butonul Start și apoi puteți să selectați tipul de alerte. Astfel, puteți primi alerte pentru cutremure sub 5 grade pe scara Richter, pentru cele 5-6, pentru cele 6-7 sau pentru cele 7+.

Puteți afla mai multe detalii direct de la INCDFP la acest link.