Dacă aduc banii sau nu fericirea este o întrebare la care, probabil, nu o să ajungem niciodată la un numitor comun. Unii spun că lucrurile cele mai importante în viață nu se pot cumpăra. Alții spun că pur și simplu trebuie să știi în care „magazin” să cauți fericirea.

Totuși, această dilemă nu a împiedicat unii cercetători să încerce să afle de câți bani ar fi nevoie ca să cumperi fericirea pentru tine și familia ta. Astfel, studiul publicat în Nature Human Behaviour susține că oamenii au niveluri optime de venit diferite pentru a evalua calitatea vieții și bunăstarea emoțională, care variază peste tot în lume.

S-a descoperit că punctul de venit ideal pentru o persoană, la nivel global, este de 95.000 dolari pentru calitatea vieții și între 60-75.000 dolari pentru bunăstarea emoțională. Depășirea acestor praguri ar putea fi asociată, de fapt, cu o scădere a satisfacției de viață și a bunăstării, din cauza stresului.

La studiu au participat peste 1,7 milioane de persoane, din 164 de țări. La nivel regional, observăm că cei din Europa de Est și Balcani se mulțumesc cu jumătate din suma globală, adică evaluează satisfacția vieții la 45.000 de dolari. Femeile spun că au nevoie 10% mai mulți bani decât bărbații pentru a fi mulțumite de calitatea vieții (100.000 vs 90.000 de dolari).

Autorii studiului notează că estimările variază de la o țară la alta datorită faptului că există discrepanțe mari între costul de viață. De exemplu, zonele mai bogate, cum ar fi Europa de Vest și America de Nord, pun mai mult preț pe venit, spre deosebire de alte zone.

Foto: www.twocents.lifehacker.com