Raportul reunește o serie de indicatori creați cu scopul de a reflecta schimbările în comportamentul utilizatorilor de Internet și riscurile la care se expun. În prima jumătate a anului 2017, raportul arată că dispozitivele mobile au tot mai mulți utilizatori, persoanele în vârstă sunt mai expuse la incidente online, iar numărul utilizatorilor afectați, care sunt protejați de soluții de securitate, a scăzut.

Kaspersky Cybersecurity Index este bazat pe rezultatele unor chestionare online adresate utilizatorilor de Internet din întreaga lume, efectuate de două ori pe an de Kaspersky Lab. În prima jumătate a anului 2017, la chestionar au participat 21.081 de utilizatori din 32 de țări, cu vârste începând de la 16 ani.

Cercetarea a scos la iveală faptul că utlizatorii moderni folosesc din ce în ce mai rar computerele pentru activitățile lor online și preferă, în schimb, dispozitivele mobile. De exemplu, când vine vorba despre e-mail, 78% dintre utilizatori își accesează contul de e-mail de pe computer, comparativ cu 87%, cu șase luni înainte.

De asemenea, 67% fac acest lucru de pe dispozitivele mobile, procent care a crescut de la 59%, în prima jumătate a anului 2016. Proporția utilizatorilor care folosesc dispozitivele mobile pentru cumpărături online a crescut la 50%, de la 41%, cu șase luni înainte, în timp ce procentul utilizatorilor care fac cumpărături online de pe computer a scăzut de la 80%, la 75%. Această tendință este valabilă pentru majoritatea activităților online monitorizate în Index.

În plus, pentru prima dată în câțiva ani, numărul mediu de dispozitive dintr-o locuință a manifestat o ușoară scădere, în mare parte datorată reducerii numărului de computere, per locuință. Astăzi o locuință are, în medie, 6,2 dispozitive conectate la Internet, comparativ cu 6,3, în a doua jumătate a anului 2016.

În același timp, proporția utilizatorilor protejați a înregistrat o scădere. Dacă la sfârșitul anului 2016, doar 39% dintre respondenți nu își protejaseră dispozitivele, acum 41% dintre utilizatori recunosc că nu folosesc nicio soluție de protecție. Acest lucru ar putea avea legătură cu faptul că utilizatorii folosesc din ce în ce mai mult dispozitive mobile, pe care cel mai adesea le lasă neprotejate, spre deosebire de computere. Tendința este una periculoasă: și prin folosirea dispozitivelor mobile utilizatorii se expun riscurilor, iar cu cât le folosesc mai mult în activități online, cu atât riscul este mai mare.

De la începutul anului 2017, baza de date a Kaspersky Lab a înregistrat peste 20 de milioane de obiecte malware care ținteau dispozitive Android. Astăzi, utilizatorii Android au de-a face cu programe ransomware care criptează datele de pe telefon, cerând răscumpărare, cu malware care urmărește să fure bani prin intermediul aplicațiilor de mobile banking sau cu pagini web de phishing care vor să obțină acces ilicit la conturile utilizatorului, de exemplu de pe rețelele de socializare.

Prin urmare, în perioada analizată, unul din patru (27%) respondenți a spus că a căzut victima infracțiunilor cibernetice, pe un anumit dispozitiv. Deși procentul mediu al acestor utilizatori afectați a scăzut în primele 6 luni ale anului, scăderea a apărut numai în rândul respondenților care au soluții de securitate instalate pe dispozitivele lor.

Utilizatorii de peste 55 de ani s-au confruntat cu riscuri mai mari în prima jumătate a anului 2017. Dacă în cea de-a doua jumătate a anului 2016 doar 12% dintre acești utilizatori au raportat că s-au confruntat cu o amenințare în mediul online, în prima jumătate a anului procentul a crescut la 19%, cei mai mulți dintre ei spunând că au întâlnit o variantă de malware.

”Indiferent de vârsta și de ocupația utilizatorilor, viața lor digitală se mută din ce în ce mai mult pe dispozitive mobile, oamenii încredințându-le secretele lor, fișierele, informațiile confidențiale sau banii”, spune Andrei Mochola, Head of Consumer Business la Kaspersky Lab. ”Este, prin urmare, obligatoriu ca smartphone-urile moderne și tabletele să fie protejate, la fel cum sunt computerele noastre. În afară de protecția dispozitivelor, oamenii trebuie să aibă grijă de ei și să-și ajute prietenii și membrii familiei să utilizeze Internetul în siguranță, pentru a reduce riscurile la care sunt expuși. ”

Ca răspuns la aceste amenințări și pentru a ajuta oamenii să-și protejeze dispozitivele mobile și pe ale celor dragi de infracțiunile cibernetice, Kaspersky Lab a dezvoltat Kaspersky Internet Security for Android. Acesta protejează smartphone-urile și tabletele de aplicații și site-uri periculoase, asigură confidențialitatea datelor utilizatorului datorită filtrelor pentru apeluri și mesaje text, iar o caracteristică anti-furt protejează datele utilizatorului, în cazul în care dispozitivul este pierdut sau furat.