Fac meseria asta de destul de mult timp. Suficient de mult încât să-mi amintesc de o vreme în care gadgeturile de fitness erau niște jucării foarte nișate, nu tocmai inteligente și nu tocmai prietenoase cu publicul larg. Apoi a venit Fitbit și lucrurile au început să se schimbe încet încet.

Fitbit Zip a fost primul gadget de fitness conectat pe care l-am testat. Era o jucărie cât o monedă de 50 de bani care număra pașii și estima caloriile arse. Un pedometru. Dar prin intermediul conexiunii cu mobilul, micuțul Fitbit Zip reușea să-mi zică exact câtă mișcare ar trebui să fac pentru a slăbi sau pentru a mă menține în formă, cât contează alimentele pe care le mănânc și cât sunta de sănătos, din punct de vedere al greutății. Fitbit Ionic joacă în cu totul altă ligă decât Zip, dar conceptul din spate e același. E un tracker conectat care are în spate o platformă de fitness și sănătate care a evoluat enorm între timp.

Totuși, până a ajunge la platforma Fitbit, să vorbim despre Ionic și despre designul acestuia.

Design și display Fitbit Ionic

Fitbit este o companie de fitness și de health, iar produsele sale sunt destinate celor preocupați de forma lor fizică, celor care merg la sală, care aleargă, care înoată. Așadar, toate produsele lor au un aspect sportiv, iar Ionic nu este o excepție în acest sens. Are linii pătrățoase, iar cureaua lui standard este din silicon. Ecranul este încadrat de niște margini mari, iar dimensiunile ceasului sunt destul de impresionante. Prima dată am văzut ceasul în fotografiile de prezentare și nu mi-a plăcut. Totuși, când l-am văzut ”live”, impresia a fost cu totul alta. Eu sunt posesor de Moto 360, un smartwatch rotund al cărui design m-a atras din prima clipă. Totuși, din când în când, port un ceas digital classic de la Casio, iar Fitbit Ionic mi-a adus instat aminte de modelele Casio mai mari care sunt purtate de mai toți hipsterii. Există și o versiune aurie de Fitbit Ionic, iar aceea seamănă și mai mult cu vechile, dar mereu atrăgătoarele, ceasuri japoneze. Păcat că nu sunt disponibile și curele metalice pentru Ionic.

Ai la dispoziție mai multe versiuni de curele din silicon, unele cu perforații, altele fără, dar și două versiuni de curele din piele. Cea din silicon cu perforații lasă pielea să respire și este și mai maleabilă, dar și versiunea standard este de calitate. Suficient despre design, să vorbim despre ecran.

Display-ul Fitibit Ionic este de tip LCD și are o diagonală de 1,42 inch. Este color și are o luminozitate bună, cu toate că nu este cel mai vibrant ecran pe care l-am văzut pe un smartwatch. Important este că nu reflectă atât de tare lumina, deci îl vei putea folosi și atunci când ieși vara în parc la alergat. Ecranul este unul tactil, iar navigarea se face, în principiu, prin swipe-uri, dar ai acces rapid la câteva funcții și prin butoanele de pe margini.

Și acum ajungem la partea importantă. Ce îl face un gadget de fitness inteligent?

Ce știe Fitbit Ionic să facă?

Fitbit Ionic funcționează pe baza sistemului de operare Fitbit OS și se conectează la dispozitivele cu Android și la iPhone-uri. Pe site-ul Fitbit există o listă cu dispozitive compatibile dar, cu toate că telefonul meu Huawei P10 nu este oficial suportat, am reușit să conectez ceasul la el. După câteva bătăi de cap și câteva erori, dar am reușit. Probabil că dacă telefonul meu se afla pe lista celor compatibile cu dispozitivele fitness, conectarea s-ar fi făcut instant. Ionic îl legi de telefon prin aplicația Fitbit, aplicație universală pentru toate produsele companiei. Acolo poți alege să schimbi fața de ceas, poți alege aplicațiile pe care le vrei pe dispozitiv și tot de acolo transferi muzică și blochezi sau permiți notificări. Revenind un pic la gadget, el este făcut pentru cei care vor să facă mișcare, așa că prin apăsarea unui buton pot să începi să-ți urmărești alergatul, înotul, ridicatul de greutăți, mersul cu bicicleta sau alte tipuri de antrenamente. De asemenea, Fitbit Ionic vine și cu Smart Tracking, însemnând că își dă seama și singur ce fel de activități faci și începe singur monitorizarea.

Nu vorbim doar despre un device care îți numără pașii, ci de unul care îți monitorizează constant ritmul cardiac și nivelul de oxigen din sânge, dar și distanțele parcurse. Pentru asta are GPS, un senzor de puls. Vine cu un senzor Sp02, care măsoară nivelul de oxigen din sânge, pentru ca, în viitor, dispozitivul să poată identifica şi boli precum apneea în somn. E un gadget de fitness complet din acest punct de vedere.

În aplicația Fitbit îți poți urmări progresul. Îți treci acolo greutatea, înălțimea, vârsta, lucrurile pe care le mănânci și cantitatea de lichide pe care o bei. E o platformă care adună datele astea de la tine, care îți numără minutele în care faci mișcare, orele dormite, totul pentru a-ți spune cum să-ți îmbunătățești sănătatea.

Fitbit se mândrește cu lucrurile pe care a reușit să le facă prin intermediul datelor colectate și pe bună dreptate. A făcut parteneriate cu companii de asigurări care acum își răsplătesc clienții care decid să trăiască mai sănătos, i-a ajutat pe oameni să descopere tulburări de sănătate și de somn de care nu știau că suferă. Fitbit Ionic este un gadget de fitness bun, platforma Fitbit este cea cu adevărat impresionantă, în opinia mea. Ceasului i-ar mai trebui câteva îmbunătățiri.

Sigur, are GPS, NFC pentru plăți, o autonomie de aproximativ patru zile atunci când nu e GPS-ul activat și e rezistent la apă. Atunci ce-i lipsește?

Deocamdată, pentru el nu sunt disponibile prea multe aplicații. Ai la dispoziție Strava și o aplicație pentru vreme, dar cam acolo se termină lista cu aplicații terțe. Mi-ar fi plăcut să pot controla muzica din Deezer de pe el, să pot să activez camera foto a smartphone-ului, să pot urmări pe el traseul setat în Google Maps până la dispoziție. Mi-ar fi plăcut să fie și un pic mai micuț, dar sunt conștient că am încheieturile foarte subțiri.

Ceasul costă 1.600 de lei la Orange România, mai ieftin decât rivalii săi: Samsung, Huawei sau Apple Watch

Concluzia ar fi următoarea: Fitibit Ionic este un gadget perfect pentru cei pasionați de sport și obsedați de sănătate. E genul de dispozitiv care îți poate schimba viața, doar să îți dorești asta. Nu e un dispozitiv pentru toată lumea, în schimb, dar niciun ceas inteligent nu este, la urma urmei. Acesta măcar își cunoaște publicul și își ține promisiunile față de el.