5 termeni din lumea startup-urilor, în stil GenZ

Cu toții am auzit de lumea antreprenorilor, de ”launch-uri” sau ”startup-uri”, fie la televizor, într-un articol sau un podcast, dar puțini dintre noi chiar știm ce înseamnă. Astăzi ne uităm la cinci termeni uzuali, explicați cu izul generației Z.

Salut! Sunt Alexandra Rusu și tot ce înseamnă startup este la fel de străin pentru mine cum poate este și pentru tine. Mi se părea o lume complicată și greu de înțeles, motiv pentru care am decis să învățăm împreună. Deci, hai să începem ușor, cu cinci termeni uzuali.

1. Startup

Poate cel mai des pomenit termen, de care dai la tot pasul imediat cum pășești în această lume. 

Pe scurt, un start-up este un proiect sau o companie la început de drum, creată de unul sau mai mulți antreprenori care vor să inoveze (you'll hear this a lot) sau să dezvolte o industrie, un produs sau un serviciu. Compania nu are mai mult de cinci ani și se bazează de cele mai multe ori pe tehnologie, precum inteligența artificială. În lumea tehnologiei startup-ul e o companie care are potențialul să crească foarte rapid, de la o simplă afacere de garaj la una care să aibă 100.000 de utilizatori. 

 

2. Bootstrapping

Dacă startup-ul e bebelușul antreprenorilor, bootstrapping-ul e una dintre metodele de a-l hrăni. Poți să investești într-un startup prin diverse metode, dar bootstrapping se referă la antreprenorii care decid să finanțeze cu propriile economii sau bani de la familie/prieteni. 

 

3.Cottage business 

Dacă primul gând e ”cottage core”, nu ești foarte departe de adevăr.

Un cottage business e unul menit să rămână la scară mică, cu puțin potențial de extindere la scară largă. Gândește-te la cafeneaua ta preferată ascunsă după un șir de blocuri sau o afacere de familie.

 

4. Launch

Un alt termen auzit peste tot, a cărei definiție nu o știm exact, dar pe care o putem asuma. Launch-ul se referă la lansarea oficială a unei afaceri prin oferirea produselor sau serviciilor direct pe piață. Easy! 

 

5. Merger

Ca ultim termen, o ținem light. Cum sugerează și numele, merger înseamnă unirea a două întreprinderi separate pentru crearea unui singur business. 

 

There you have it, folks. Oficial ești cu un pas mai aproape de a face ravagii cu vocabularul tău startup-uiesc! 



Citeste si