Cine mai respectă învățământul profesional din România?

Conform unui studiu derulat de OMV Petrom, parte din programul România Meseriașă, 85% dintre angajatori consideră că numărul absolvenților învățământului profesional este insuficient.

De asemenea:

  • 8 din 10 meseriași susțin că adevărata pregătire are loc în afara școlii;
  • Aproape 80% dintre români nu respectă meseriile, iar 60% dintre meseriași nu ar recomanda meseria proprie unei persoane dragi;
  • România Meseriașă este inițiativa OMV Petrom de susținere a învățământului profesional;
  • Programul este dezvoltat în parteneriat cu Ministerul Educației și este parte din proiectul național al Președintelui României - România Educată.

În 2016, programul România Meseriașă își propune să continue dezvoltarea unor soluții durabile pentru educația profesională, prin consultarea angajatorilor, autorităților, instituțiilor de învățământ și a publicului larg.

Programul a fost lansat în 2015, iar în cadrul lui a fost realizat un studiu pentru a identifica nevoile cu care se confruntă sistemul de învățământ profesional și tehnic. Studiul a acoperit toate părțile interesate: peste 200 de companii care angajează meseriași, peste 200 de meseriași și 100 de elevi din învățământul profesional, peste 1300 de persoane cu vârste cuprinse între 18-55 de ani, din mediul urban și rural.

„Ca reprezentant al unui angajator, dar și ca părinte, știu cât de important e ca fiecare copil să vadă în școala aleasă nu doar o opțiune pentru 2-3 ani, ci un drum în viață. Am început anul trecut România Meseriașă din dorința de a avea meseriași profesioniști în România. Am participat la dezbateri lansate de autorități, am organizat întâlniri cu angajatorii și am pornit un studiu național, pentru a identifica principalele probleme. Există o desincronizare cu piața muncii, probleme sistemice, dar și o lipsă de respect la adresa întregii categorii. Anul acesta, trecem la soluții: prin dialog cu alți angajatori în grupuri de lucru și proiecte de susținere a viitorilor meseriași. Invităm publicul larg și angajatorii să ni se alăture în acest demers.” -  Mona Nicolici, Manager Sustenabilitate OMV Petrom.

Concluziile studiului național asupra meseriașilor din România, a sistemului educațional care îi formează, și a pieței muncii din acest sector sunt următoarele:

  • Din perspectiva angajatorilor:
    • peste 65% dintre angajatorii din România consideră că nivelul pregătirii practice al absolvenților din școala profesională este slab și extrem de slab;
    • 70% dintre managerii de resurse umane din companii spun că învățământul profesional este neadaptat cerințelor pieței;
    • principalele dificultăți întâmpinate la recrutarea meseriașilor sunt: lipsa calificării (în 65% dintre cazuri), lipsa experienței (64%) și lipsa de seriozitate a potențialilor angajați (65%);
    • 6 din 10 companii intervievate apelează la forță de muncă necalificată pentru a acoperi deficitul de personal.

     2. Din perspectiva românilor, a meseriașilor și a meseriașilor în devenire:

    • doar 2 din 10 români respectă meseriile și meseriașii;
    • 60% dintre meseriași nu ar recomanda meseria proprie unei persoane dragi;
    • o treime dintre meseriașii în devenire aspiră la statutul de manager și la studii superioare;
    • 8 din 10 meseriași intervievați susțin că au fost formați în afara școlii profesionale- prin experiență directă, în câmpul muncii, prin îndrumarea primită de la alți meseriași, care le-au fost mentori, sau de la colegi de la care au „furat” meserie.

    Începând cu 2016, România Meseriașă face parte din programul România Educată lansat de Președinție, iar acțiunile din cadrul campaniei sunt derulate în parteneriat cu Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice.

     

     



    Citeste si