Design
La prima vedere smartphone-ul arată foarte bine. Are o carcasă unibody metalică care este foarte plăcută la atingere și nici nu atrage prea mult amprentele. Senzorul de amprentă este amplasat pe spate, imediat sub camera foto, urmând astfel trendul deja existent pe piață. Este unul extrem de rapid, dar despre asta vorbim mai încolo.
Terminalul vine echipat cu un singur port, în partea de jos, cel de încărcare, care este un bătrân micro-usb. Prin urmare, nu poate beneficia de fast charging, timpul de încărcare 5% - 100% fiind touși unul decent, de aproximativ 60 de minute.
Neffos vine în cutie împreună cu o pereche de căști tradiționale ”in-ear” pe mufă jack de 3,5 mm, și clasicul manual de utilizare. Un punct forte este dat de cablul usb, care este detașabil de capătul de încărcător. Ai fi tentat să zici că e un lucru normal, însă experiența m-a învățat că nu e cazul la toate telefoanele, chiar și în 2017.
Performanțe
Pentru un device mid-range Neffos stă destul de bine la capitolul performanță. Am tras destul de tare de el și nu am fost dezamăgit de timpii de răspuns, nici în jocuri, nici în folositul diverselor aplicații. Am rulat Real Racing 3, unul dintre jocurile de Android cu cele mai ridicate cerințe, și nu am sesizat schimbări negative în performanță decât pentru un timp foarte scurt, la începutul unei curse. Toate astea în condițiile în care rulam cel puțin 10 aplicații în fundal. Cu riscul de a mă repeta, pentru un telefon de 900 de lei este o performanță bună care nu diferă cu nimic de ce am trăit pe terminale premium.
Procesorul este un octa-core MediaTek Helio P1 de 1GHz, iar memoria RAM cu care vine echipat acest model este de 2 GB. Trebuie să specific că Neffos X1 are și un frate mai mare, X1 Max, care are niște specificații ceva mai bune și un ecran de 5,5 inci, față de cei doar 5 ai terminalului testat. De asemenea, pe X1 Max vom găsi cu un gigabyte mai mult de memorie RAM.
Spațiul de stocare a terminalului este de 8/16 GB existând și opțiunea de a spori totul cu un card microSD în limita a 128 de gigabytes. Slotul acestuia se află pe tray-ul de SIM, trăsătură pe care o vedem din ce în ce mai mult pe piață.
Sistemul de operare
Neffos X1 vine din fabrică cu Android 6.0 Marshmallow, însă care nu poate fi upgradat la Nougat. Nu pot să spun că m-am împiedicat de prea mult bloatware, iar totul arată destul de bine în acest departament. În afară de câteva aplicații despre care mi-e greu să spun că m-au deranjat, telefonul este un Android curățel. De asemenea, a fost foarte plăcut să descopăr că telefonul are Radio FM, accesibil atunci când introduci căștile pe post de antenă. Pare nițel vintage ideea asta care mi-a plăcut destul de tare.
Am experimentat și ceva bug-uri în timpul folosirii. De două ori mi s-a întâmplat să se blocheze, însă și-a revenit imediat, freeze-ul nedurând mai mult de câteva secunde. Singura problemă pe care am avut-o cu el a fost în timpul apelurilor. Butonul de lock/unlock este situat pe partea dreaptă a terminalului într-o poziție destul de joasă, aproape la mijlocul muchiei, ceea ce a făcut extrem de probabilă apăsarea accidentală și activarea automată a funcției de hold. A fost destul de frustrant în timpul convorbirilor.
Senzorul de recunoaștere a amprentei
Este cu siguranță unul dintre punctele forte ale device-ului. Încă de la început, atunci când analizezi cutia telefonului vei observa că TP-Link are grijă să îți scoată în față timpul de reacție al senzorului. Alături de celelalte specificații tehnice vei observa scris ”timp de reacție 0,2 secunde”. Nu au mințit cu nimic. Senzorul de amprentă are răspuns aproape instant. Nici nu așezi bine degetul pe el și telefonul intra în home screen. O mare bilă albă aici, senzorul îți dă senzația că este cu o miime de secundă mai rapid decât cel de pe ultima generație de iPhone. Ceea ce nu e lucru puțin.
Display
Neffos-ul X1 testat de mine vine echipat cu un ecran de 5 inci, 2,5D cu o rezoluție maximă de 720p. Culorile sunt foarte vii, însă responsivitatea lui lasă de dorit. Mi s-a întâmplat de multe ori să apăs pe lângă ce voiam eu și să intru în cu totul alte funcții. De asemenea am întâmpinat dificultăți și la simpla mutare a aplicațiilor pe ecran. Ba nu îmi detecta atingerea, ba o detecta greșit. Nu a excelat deloc la acest capitol.
Camera Foto
Un alt punct forte al acestui telefon. Neffos are două camere, una frontală de 5 MP și una pe spate de 13 MP. Da, aceiași megapixeli ca pe iPhone 7, cu peste 2.000 de lei mai ieftin. Și dacă tot comparăm, RAM-ul este și el la același nivel ca pe terminalul Apple, de 2 GB. Revenind la cameră, cea din spate are apertura de f2.0 și trage poze destul de bune în condiții optime de luminozitate. Însă atunci când ”climatul” nu mai este ideal, treaba începe să scârțâie. Pe timp de noapte este ok dacă faci poze de la apropiere cu condiția să existe măcar o lumină difuză pe lângă tine. Încerc să nu judec telefonul ca pe unul premium, însă pentru 200 de lei în plus ai alternativa unui P9 Lite, care are una dintre cele mai bune camere disponibile pe întreaga piață.
Baterie
Terminalul TP-Link este alimentat de o baterie de 2250 de mAh care nu poate fi detașată. Cum spuneam mai sus, timpul de încărcare se învârte undeva în jurul a 60 de minute, iar autonomia este excelentă. În condițiile în care dimineața l-am scos de la încărcat, terminalul a rezistat o zi întreagă de folosire destul de activă, cu tot ce cuprinde. Clipuri pe YouTube, Jocuri, navigat pe net 4G+WiFi, tot tacâmul. Și-a purtat crucea eroic și am ajuns acasă cu 15 procente rămase, undeva pe la ora 22:00.
Preț
Neffos X1 este disponibil în România la Quickmobile contra sumei de 899 de lei, preț care, spun eu, este sub ce oferă acest telefon. Raportul calitate/preț este excelent, iar terminalul nu îți dă nicio clipă senzația de ”ieftin”, nici la atingere, nici la experiența de utilizare. Dacă vrei totuși ceva mai mult, ai opțiunea ”fratelui mai mare” Neffox X1 Max al cărui preț începe de la 1.099 de lei, unde vrei primi un spațiu de stocare mai geneos, un ecran mai mare, de 5,5 inci cât și o memorie de 4 GB RAM. Procesorul este și el superior.
Ca alternative de la alți producători în acest price range ar mai fi Samsung J5 sau J3, Huawei P8 Lite sau chiar P9 Lite, dacă ai noroc și îl prinzi la promoție, sau chiar și Asus ZenFone 3 Max. Acum depinde de preferințe, însă Neffos, în opinia mea, arată mai bine și se prezintă mai bine decât un Samsung care costă până în 1.000 de lei.
Concluzie
Neffos X1 este un telefon foarte bun care vine la un preț destul de mic pentru ce oferă. Chinezii de la TP-Link au demonstrat că pot să scoată și telefoane calitative, nu numai routere, și că se pot bate de la egal la egal cu alți producători consacrați de pe piață. Fără discuție, la prețul de 900 de lei, poate fi o achiziție excelentă cu tentă de design premium și cu o cameră foto decentă. Chiar dacă este, după anumite standarde, un telefon ieftin, cu siguranță nu mi-a lăsat această impresie în cele două săptămâni în care l-am avut pe mână. Dacă ești o persoană fără prea mari pretenții de la gadget-urile tale și cauți un telefon bun, însă care să nu te falimenteze, cu siguranță Neffos X1 este o soluție.
Puncte pro:
- Designul unibody de metal care lasă impresia de ”premium”
- Senzorul de amprentă ultra-rapid
- Rapiditatea și performanța care nu lasă deloc de dorit
Puncte contra:
- Responsivitatea și acuratețea touch screen-ului
- Butonul de lock/unlock/power poziționat cam jos după gusturile mele