Startup polonez din sănătate, finanțat cu 80 mil. euro. Care e potențialul în România?

DocPlanner, un startup polonez și una dintre cele mai mari platforme globale de booking din domeniul sănătății, a primit o finanțare de 80 de milioane de euro. Această știre ne face să ne întrebăm care este potențialul românesc și care sunt startup-urile care inovează sfera medicală.

Startup-ul polonez în sănătoate DocPlanner a primit o finanțare de 80 de milioane de euro în cadrul unei runde de investiții condusă de One Peak Partners și Goldman Sachs Private Capital Investing. Investițiile totale în acest startup se ridică la 130 de milioane de euro, scrie EU-Startups.

DocPlanner este o platformă de booking pentru pacienți cu recenzii și căutări, precum și un instrument de tip SaaS (Software as a service) pentru medici, care le digitalizează fluxul de lucru și reduce numărul programărilor la care pacienții nu se prezintă. Potrivit companiei, platforma ajută 30 de milioane de pacienți și procesează 1,5 milioane de programări lunar.

 Startup-ul operează în 15 țări și birouri în Varșovia, Barcelona, Istanbul, Roma, Mexico City și Curitiba.

Startup-uri românești din sănătate 

Și în România avem mai multe startup-uri din sănătate, dar prea puține primesc finanțare de la investitori.

O platformă românească similară cu cea a polonezilor este Doclandia, prin care poți lua legătura cu medicii direct pe internet. Utilizatorii plătesc un abonament lunar și li se alocă automat un medic. În plus, pot încărca în cont diverse documente medicale, precum analize, electrocardiograme etc., în vederea unei consilieri optime. Startup-ul a fost fondat de Matei Țiboc și a primit o investiție inițială de 500.000 de euro de la grupul Quickmobile. Asta se întâmpla tocmai în 2017.

Startup-ul XVision a lansat o aplicație automată de analiză a radiațiilor X care poate genera și diagnostica o radiografie obișnuită prin furnizarea unei hărți termice a ariilor de interes din imagine. Este unul dintre câștigătorii competiției de pitching organizată de acceleratorul european EIT Health VentureLab, iar recent a primit o investiție de 25.000 de euro de la fondul GapMinder.

The Human Link este un alt produs românesc, care se adresează atât bolnavilor de Alzheimer, cât și familiilor acestora. Este vorba despre un ecosistem format dintr-un smartwatch, o aplicație de mobil, dar și o asigurare de viață pentru cei care au grijă de bolnavii de Alzheimer. Startup-ul a început deja să vândă produsul în farmacii și urmează să ducă soluția și în Grecia. 

Startup-ul clujean Wello vine sub forma unei platforme pentru familiile cu copii supraponderali, oferind o sursă completă de informaţii despre alimentaţie sănătoasă, programe de nutriţie personalizate şi sfaturi de sănătate de la diverși experţi. La mai puțin de un an de la demararea proiectului, valoarea totală este de 1 milion de euro, din care peste 650.000 de euro au fost atrași ca finanțare nerambursabilă.

Atlashelp care facilitează mersul la terapie, oferind utilizatorilor accesul la ședințe online. Platforma permite programarea, plata și facturarea online și desfășurarea ședințelor prin videoconferință pe o platformă integrată, care nu stochează apelurile și asigură confidențialitatea pacienților. Puteți citi aici un interviu cu Mihai Bran, fondator al platformei.

THATS este un alt startup românesc din domeniul sănătății. Acesta a lansat un sistem de e-learning care permite studiul individual pentru persoanele cu deficiențe de vedere sau complet nevăzătoare. Este vorba despre o planșă tactilă pe care un nevăzător poate să o simtă și să înțeleagă spațialitatea ei. Prin camera telefonului, aplicația vede poziția mâinii și îi dă informații despre zona respectivă. Citiți aici un material mai amplu despre THATS.



Citeste si