- 13 Aprilie 2018
Angajații din Est, pretenții prea scumpe și calificare prea „ieftină”
Fostele economii socialiste din Europa de Est se confruntă cu o nouă realitate transformatoare. În trecut, acestea erau atractive pentru investitorii străini pentru că ofereau forță ieftină și mai puțin calificată. Acum, în condițiile în care salariile cresc, companiile mari se văd situația de a-și muta fabricile în țări mai ieftine.
Compania japoneză Yazaki Corp. își mută activitatea de producție de cabluri din Cehia în Serbia, unde salariile din industrie sunt cu aproape 60% mai mici. În Polonia, un aflux de muncitori din Ucraina acoperă găurile pe piața forței de muncă și scăderea salariilor, relatează Bloomberg, într-un material despre impactul creșterii salariale în Europa de Est.
Problema este că, acum, companiile caută oameni calificați, ceea ce înseamnă că țările trebuie să crească nivelul de calificare al angajaților pentru a cere salarii mai mari. Până nu demult, țările din Europa de Est erau considerate „linia de asamblare” a Vestului, iar pentru a-și depăși această condiție, este nevoie de investiții în cercetare și inovare pentru a schimba modelul economic, un capitol la care Estul nu excelează încă.
În articol se spune că România are un deficit de cel puțin 10.000 de programatori pentru a ocupa locurile disponibile. Unul dintre motivele invocate de către acești angajați sunt lacunele din sistemul de învățământ.
„Curriculumul din majoritatea instituțiilor este foarte depășit și ar trebui schimbat semnificativ”, spune Bogdan Balan, angajat într-o multinațională. Cu toate acestea, inginerul software câștigă aproape de 6 ori mai mult decât salariul mediu pe economie.