- 23 Martie 2018
Invenții de viitor: Au unit aerul cu soarele și s-a făcut apă
Cercetătorii de la MIT și UC Berkeley au dezvoltat și au testat un dispozitiv care poate extrage apă potabilă chiar și din cel mai uscat aer de deșert.
Sistemul este format dintr-un cadru de metal organic (MOF) și face posibilă extragerea din locuri cu umidități relativ scăzute, de 10%. Asta în condițiile în care metodele actuale necesită niveluri mult mai ridicate - 100% umiditate pentru extragerea apei din ceață și peste 50% pentru sistemele de răcire pe bază de rouă. Acestea din urmă au nevoie și de cantități mari de energie, în timp ce noul sistem a fost alimentat exclusiv pe baza luminii solare.
Proiectul este încă la etapa de concept, dar cercetătorii spun că dispozitivul ar putea produce mai mult de 250 ml de apă / zi, la un kilogram de MOF. În plus, cu o alegere optimă a materialelor, producția poate fi de trei ori mai mare decât cea a versiunii curente.
În timpul procesului, cadrul de metal organic utilizat aici extrage apa din aer și o păstrează în pori, lucru care se întâmplă în timpul nopții. Ziua, este folosită lumina solară pentru a elibera apa, iar un condensator o recoltează.
Echipa a testat apa produsă de sistem și nu a găsit urme de impurități, ceea ce înseamnă că materialul folosit nu se scurge în apă.
Și dacă a venit vorba despre impurități și apă potabilă, o echipă românească a creat un sistem portabil de purificare a apei. SOWAT, un business social, finalistul țării noastre în finala competiției globale The Venture. SOWAT a creat o stație transportabilă care transformă orice sursă de apă dulce în apă bună de băut. Cum funcționează sistemul și care sunt rezultatele proiectului citiți în materialul nostru despre SOWAT.