- 13 Aprilie 2018
Atacurile cibernetice: tot mai multe și mai periculoase
Malware este un fișier sau un cod, de obicei transmis printr-o rețea, care infectează, explorează, fură sau orice alt comportament pe care un atacator îl dorește. Atacurile malware sunt printre cele mai mari amenințări pe internet.
Anul 2017 s-a remarcat prin câteva evoluții și tendințe ale acestei amenințări. Călin Pătrașcu, Șef Serviciu Securitate Informatică și Monitorizare la CERT-RO a analizat rezultatele unui studiu realizat de McAfee, în perioada 2015 – 2017. Potrivit acestuia, numărul de noi versiuni de malware a crescut de aproape 6 ori, apropiindu-se de cifra de 60.000.
Atacatorii și-au perfecționat modurile de operare și „preferă tot mai mult utilizarea de malware care nu lasă urmă pe discurile de stocare ale sistemelor infectate”. Această metodă face mai dificilă detectarea infectării și rezolvarea problemei.
Deși companiile depun tot mai multe eforturi pentru a-și securiza afacerea, inclusiv prin campanii de informare și creșterea gradului de conștientizare asupra riscului în rândul angajaților, atacatorii găsesc noi modalități prin care pot infecta dispozitivele, chiar și fără vreo implicare din partea utilizatorilor. Dispozitivele pot fi infectate doar prin accesarea unei pagini web sau prin rețea, așa cum a fost în cazul campaniei WannaCry, cel mai mare atac informatic din ultima vreme.
S-a constatat și o tendință de creștere a numărului de versiuni de malware pentru MAC, acesta ridicându-se de la sub 100.000, în 2015, până la aproape 700.000 în 2017.
Mai nou, atacatorii caută să compromită anumite mecanisme de producție, aprovizionare sau distribuire de hardware și software, ceea ce generează o infectare în masă a companiei.
Dacă deții un business mic, dar nu ai suficiente cunoștințe tehnice pentru a-ți proteja activitatea, să știi că există mai multe soluții non-tehnice pentru a-ți asigura securitatea online, pentru că securitatea de date trebuie să fie înainte de toate.