- 15 Februarie 2017
Ce este SME Instrument și cum accesezi fonduri europene nerambursabile de până la 2,5 milioane de euro pentru startup-ul tău tech
SME instrument este o unealtă de finanțare nerambursabilă gestionat de EASME și parte a programului multianual de finanțare a Cercetării, Dezvoltării și Inovării „Horizon2020”. Scopul acestui instrument, cu un buget de aproximativ 3 miliarde de Euro, este să finanțeze întreprinderile mici și mijlocii (IMM-urile) care își propun să dezvolte produse/servicii inovatoare – „disruptive innovation” cu impact la nivel global.
Instrumentul este structurat în 3 faze care acoperă procesul normal de dezvoltare a unui nou produs/serviciu, de la idee până la comercializare în piață.
Faza 1Pentru participarea la competiția pentru ”Faza 1 – Idea to concept” este necesar să pregătești un plan de afaceri care să nu depășească 10 pagini.
Documentul trebuie să-i convingă pe evaluatori că:
- rezolvi o problemă semnificativă (ex: dezvolți un produs care facilitează detecția unor boli, dezvolți o aplicație care înlesnește achiziția asigurărilor pentru diferite bunuri sau activități etc.)
- ceea ce propui se diferențiază de competiția existentă, ai experiența și competențele necesare pentru finalizarea produsului/serviciului.
Această fază durează de obicei șase luni, iar dacă reușești, obții 50.000 de euro, fonduri care acoperă 70% din necesarul de finanțare pentru realizarea studiului de fezabilitate pentru ideea de afaceri respectivă.
Faza 2Pentru participarea la competiția pentru faza a doua ”Concept to Market-Maturity” este necesar să dezvolți ideile prezentate în prima fază la un nivel mult mai detaliat – un plan de afaceri foarte clar și bine definit care să-i convingă pe evaluatori. Și sprijinul financiar crește exponențial astfel încât poți obține între 500.000 de Euro și 2, 5 milioane de euro. Durata acestei faze este de 1-2 ani.
Faza 3În faza a treia, ”Prepare for Market Launch”, nu se mai oferă finanțare ci un sprijin consistent pentru consolidarea strategiei de marketing și optimizarea prezenței în piață. De asemenea, ai acces la o rețea de parteneri care te pot asista în această etapă.
În 2017 sunt 4 apeluri de propuneri pentru Phase I și 4 pentru Phase II.
De asemenea, îți este pus la dispoziție și mentorat opțional pentru toate cele trei faze. Astfel vei învăța cum să:
- dezvolți capacitatea de inovare a companiei tale
- să aliniezi proiectul strategiei de dezvoltare gândite la început
- să dezvolți impactul comercial și sustenabilitatea pe termen lung
Pentru detalii despre cum poți participa, poți accesa portalul oficial al Horizon 2020, sau poți trimite un mail la adresa info@grantsforstartups.eu.