Cei mai buni ingineri liceeni din lume - cine a câștigat Intel ISEF

Câștigătorul concursului este canadianul Austin Wang, care a dezvoltat celule de combustibil ce transformă deșeurile organice în energie electrică.

Intel Corporation și Society for Science & the Public au anunțat că Han Jie (Austin) Wang, în vârstă de 18 ani, din Vancouver, Canada, este câștigătorul marelui premiu Gordon E. Moore, în valoare de 75.000 de dolari, la Intel International Science and Engineering Fair (Intel ISEF) 2016, cea mai mare competiție de știință și inginerie din lume dedicată liceenilor. Wang a dezvoltat celule microbiene de combustie (MFCs) care transformă mai eficient deșeurile organice în energie electrică. Concursul a avut loc în perioada 8-13 mai, în Phoenix, Arizona, Statele Unite ale Americii.

Wang a identificat gene specifice în bacterii E.coli îmbunătățite genetic, care le-au permis să genereze într-un mod eficient energie. Sistemul său poate produce în mod semnificativ mai multă putere față de procesele MFC existente la un cost care este competitiv cu energia solară, ceea ce va face posibilă comercializarea MFC.

Syamantak Payra (15 ani) din Friendswood, Texas, a primit unul din cele două Premii Intel Foundation Young Scientist în valoare de 50.000 de dolari, pentru realizarea unei genunchiere electrice low-cost care îi permite unei persoane cu un picior slăbit să meargă mai ușor. Atunci când Payra a testat prototipul său pe două persoane afectate de poliomielită, dispozitivul său i-a ajutat să-și recapete rapid mobilitatea.

Kathy Liu, în vârstă de 17 ani, din Salt Lake City, Utah, a primit celălalt Premiu Intel Foundation Young Scientist în valoare de 50.000 de dolari pentru dezvoltarea unei componente alternative a bateriei, care ar putea îmbunătăți în mod semnificativ performanțele și siguranța acesteia. Bateria reîncărcabilă a lui Liu este mai mică și mai ușoară, lipsită de riscul de incendiu în bateriile litiu-ion, care sunt utilizate în avioane, telefoane mobile și chiar în hoverboard-uri.

Ediția din 2016 a adunat peste 1.700 de tineri selectați din 419 de târguri afiliate din 77 de țări, regiuni și teritorii. Pe lângă cei trei mari câștigători, aproximativ 600 de finaliști au primit premii pentru proiectele lor, inclusiv 22 de câștigători la secțiunea “Cel mai bun din categoria”, care au primit fiecare un premiu de 5.000 de dolari. De asemenea, Fundația Intel a premiat cu burse de 1.000 de dolari școala fiecărui câștigător și târgul afiliat pe care aceștia l-au reprezentat.

România a fost reprezentată la ediția Intel ISEF din acest an de zece elevi din Bucureşti, Eforie Sud şi Suceava. Proiectele elevilor români au acoperit o gamă largă de domenii, de la culturi de bacterii magnetice care absorb poluarea, mănuşa cu senzori folosită la monitorizarea progresului în recuperarea medicală, aplicaţii ale polimerilor în robotică și medicină, sistemul care oferă siguranță la volan, până la dispozitivul pentru detectarea obstacolelor de către persoanele cu deficienţe de vedere.

Paul Paraschiv (17 ani), Andreea Petrișor (16 ani) și Răzvan Badea Armeanu (17 ani), elevi în clasele a-X-a și a XII-a la Liceul Teoretic “Carmen Sylva” din Eforie Sud, au participat cu un proiect ce include dispozitive care vor putea ajuta persoanele cu deficiențe de vedere să se miște mai ușor și în siguranță. Ana Maria Tudorache și Miruna Ojoca, ambele de 16 ani, eleve la Liceul Teoretic Internațional de Informatică București, au venit la Intel ISEF cu proiectul “Medical Rehabilitation: Sensors & Monitoring”, alcătuit din 3 dispozitive cu senzori piezoelectrici care măsoară forța musculară a celui care le folosește atunci când sunt conectate la un osciloscop.

De asemenea, Dan Andrei Corbeanu (17 ani), elev la Colegiul Național “Tudor Vianu” din București în clasa a-XI-a, a mers la Intel ISEF în acest an cu un proiect bazat pe compararea, în urma unui studiu, a diferitelor tipuri de polimeri pentru a identifica, în final, aplicațiile lor în robotică și în medicină.

Cristian Ionuţ Costin şi Elena Yuan Feng Yuan, în vârstă de 16 ani, au mers la Phoenix cu proiectul “Bacteria magnetică”. Acesta reprezintă un ansamblu de nanoparticule magnetice care au proprietatea de a se orienta după câmpul magnetic pentru a găsi hrană. Cei doi sunt elevi în clasa a-X-a la Liceul Teoretic Internațional de Informatică București.

Tudor Andronic (17 ani) și Raul-Alexandru Hănțăscu (16 ani), elevi în clasa a-X-a la Colegiul Național “Petru Rareș” din Suceava au dezvoltat proiectul “Driving Assistant” prin care șoferul nu va mai fi nevoit să utilizeze telefonul în timpul condusului și siguranța la volan va crește.

“Câștigătorii de top în acest an - Austin, Syamantak și Kathy - demonstrează în mod clar că vârsta nu are nicio influență asupra capacității de a desfășura activități de cercetare și de a găsi soluții la problemele importante”, a declarat Maya Ajmera, președinte și CEO al Society for Science & the Public. “Îi felicităm nu numai pentru succesul lor, ci pentru devotamentul lor și munca depusă. Ei și restul de finaliști Intel ISEF sunt tinerele speranțe ale științei, tehnologiei, ingineriei și matematicii și așteptăm cu nerăbdare să vedem cum își urmăresc pasiunile și cum, la rândul lor, vor face lumea un loc mai bun pentru generațiile viitoare”.

O listă completă a finaliștilor este disponibilă pe site-ul evenimentului. Intel ISEF 2016 este finanțat de Intel și Fundația Intel prin premii suplimentare și sprijinul a zeci de alte organizații, academii, organizații guvernamentale și axate pe științe. Anul acesta au fost oferite premii de aproximativ 4 milioane de dolari.



Citeste si