- 18 Februarie 2019
Cel puțin trei motive ca să schimbi facultatea pe antreprenoriat
Dacă există o vârstă perfectă pentru a atinge succesul ca antreprenor probabil că se va vorbi mereu, dar nu știm dacă se va ajunge la un consens, întrucât sunt destul de mult antreprenori foarte cunoscuți care au lansat afaceri de succes după 35 de ani sau chiar și mai târziu.
La 20 de ani trebuie să urmezi un șef bun și să te alături unei companii din care să vezi cum se fac lucrurile corect. La 30-40 de ani, încă îți permiți să dai greș, dacă decizi că vrei să faci ceva pe cont propriu. Când aveți între 50 și 60 de ani, petreceți timpul pe training-uri și dezvoltare pentru generația următoare. Aceasta este perspectiva asupra antreprenoriatului a lui Jack Ma, fondatorul Alibaba Group Holding Ltd, cel mai mare retailer online din China, și unul dintre cei mai respectați antreprenori din toată lumea.
Abordarea clasică a antreprenoriatului este un proces care, de obicei, presupune aceeași pași: diplomă de facultate, job în corporație, dezvoltarea unei rețele de persoane, colectarea de capital și lansarea unei afaceri. Dar paradigma actuală s-a schimbat și cu cât mai mult aștepți, cu atât sunt mai puține șanse de succes.
Iată cel puțin trei motive ca să schimbi facultatea pe antreprenoriat.
Facultatea devine din ce în ce mai irelevantăDacă știi deja că vei fi antreprenor, facultatea poate fi o pierdere de timp. Nu e cazul să ne ascundem după deget - multe facultăți de business sunt rupte de realitate și rămân corigente în ceea ce privește aptitudinile tehnice și tehnologie, și e suficient să intri într-o sală de curs ca să îți dai seama de asta. Poate că vei învăța anumite concepte teoretice, dar în antreprenoriat nu ai timp să faci lucrurile ca la carte, pentru că te vei confrunta cu o mulțume de situații imprevizibile.
Angajatorii nu sunt impresionați de o diplomăÎn condițiile în care sunt o mulțime de cursuri online pe care poți să le urmezi, este foarte ușor să îți faci o carieră în multe domenii, fără să treci prin facultate. De multe ori, studiile într-un anumit domeniu sunt trecute în anunțul de angajare ca fiind un avantaj, dar nu o necesitate. Mulți dintre angajatori ar putea să fie fie mai impresionați de faptul că ai încercat să pornești propria afacere, decât diploma pe care ai primit-o după ce ai ieșit din facultate.
CV-urile nu impresionează investitoriiInvestitorilor nu le pasă de experiența ta din facultate. De asemenea, pentru ei nu contează atât de mult experiența de lucru, cu excepția cazului în care ceea ce ai făcut până acum este relevant pentru dezvoltarea companiei pe care ți-o imaginezi. Pe de altă parte, investitorii vor aprecia oameni care și-au lansat cu succes propria afacere sau cel puțin cineva care a câștigat experiență valoroasă din eșecul unui business.