Crama Săptămânii: Crama Gîrboiu sau “Fifty Shades” of Șarbă din Vrancea

O nouă săptămână, o vizită nouă. Astăzi vă propun să descoperim împreună o zonă viticolă care se reafirmă – Vrancea. Acolo unde se curbează arcul carpatic, acolo unde se întâlnesc plăcile tectonice, acolo unde adie vânturi reci ce fac strugurii să se coacă mai lent și vinurile să fie mai crocante.

Astăzi poposim la crama Gîrboiu, afacere de familie, ce poartă numele fondatorilor săi ca marcă și gir al calității vinurilor produse aici. Proprietatea este situată în satul Dragosloveni, județul Vrancea, la 150 de km de București. Are în total 200 de ha de teren viticol, dintre care 140 sunt cultivate cu viță de vie. Locul unde se afla centrul de vinificare este fosta cramă a boierului Zamfirescu, care prin atragerea de fonduri europene în valoare de 6 mil euro s-a transformat într-un centru de producție dotat la cele mai înalte standarde europene.

Pariul cramei este pentru soiurile locale: Șarba, Plăvaia și Feteasca Neagră.

Șarba este soiul ce definește filozofia de aici, soi alb local obținut în anii ‘70 la stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultură și Vinificație Odobești și reinventat în anii 2000, alături de Plăvaie, alt soi alb local.

Pentru soiurile roșii se dorește a demonstra că Feteasca Neagră se simte acasă aici și anume că au acest terroir de excepție la Cotești, cu un echilibru fantastic între climă, aciditate și mineralitate, care le poate aduce unicitate și un caracter aparte pentru acest soi intens dezbătut la nivel local, cât și internațional.

Desigur că la fel ca orice cramă ce se respectă soiurile de struguri ce se cultivă aici sunt variate: avem atât Chardonnay, Sauvignon Blanc, Muscat Ottonel, dar și Cabernet Sauvignon, Merlot sau Pinot Noir. 

Astăzi vom dedica articolul nostru soiul emblemă al zone – Șarba. Un strugure alb ce a fost obținut în anii ‘70 la stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultură și Vinificație Odobești, jud Vrancea prin încrucișarea soiurilor Riesling Italian și Tămâioasă Românească. Până de curând, fiind catalogat ca un strugure semi-aromat, crescut într-un areal unde vinurile albe se definesc și prin aciditatea sprințară, Șarba era considerată un vin ușor de cursă lungă cu arome de trandafiri și miere, lipsit de eleganță și fără ifose de soi internațional. Dar pentru că la crama Gîrboiu echipa experimentează în materie de vinuri, și-au propus în primul rând să facă din acest soi emblema cramei fiind prezent în mai toate gamele, dar și să-l ducă la un alt nivel, astfel în 2018 a luat ființă prima Șarbă din România ce a fost maturată în butoaie de stejar franțuzesc pe drojdiile fine. Aceste procedee de vinificare întâlnite mai ales la vinurile franțuzești au arătat o nouă fațetă a soiului, cea elegantă și rafinată.

Vă propun ca în această săptămână să încercați Bacanta Șarbă Barrique – vinul se găsește pe www.desprevin.ro în pachetul ALL White.

Este un vin ce aduce împreuna tehnici de vinificare sofisticate cu strugure autentic românesc, este ca atunci când duci o tânără frumoasă trăită la sat și o aranjezi ca la oraș, va fi de o frumusețe răpitoare, dar va păstra ceva din rusticitatea și autenticitatea locului de unde vine. Un vin de încercat, de înțeles și de contemplat cu note de trandafiri, de flori de câmp, de caise date în pârg cu eleganță de vanilie și consistență răcoroasă.

Vă invit să vă amintiți că scopul nostru este să vă ducem într-o vizită virtuală la cramele din România și nu numai și că ne-am propus să vă aducem mai aproape cât mai multe vinuri interesante spre a le descoperi. Bucurați-vă de vin. 



Citeste si