Lectură de 4 min

Cramele Săptămânii: Frescobaldi - “la vitta e bella” made in Toscana

Abonează-te pe  
Fiecare săptămână aduce ceva nou pe Desprevin.ro, tocmai de aceea fiecare săptămână este specială. Numai că de această dată, călătoria virtuală a vinului poposește în Italia. Țară renumită pentru vinuri deosebite, pentru preparate culinare extraordinare și pentru un stil de viață vesel și relaxat. Tocmai de aceea era imposibil să nu dedicăm o săptămâna aparte vinurilor celebrei regiuni Toscana.
Cramele Săptămânii: Frescobaldi - “la vitta e bella” made in Toscana

Află opiniile specialiștilor din comunitatea start-up.ro

Textele publicate în categoria Subiectiv sunt responsabilitatea autorilor, fiind opinii asumate de aceștia. Dacă vrei să afli mai multe opinii ale specialiștilor, urmărește categoria Subiectiv.

Urmărește specialiștii!

De aici, din fascinanta Toscană am selectat 9 crame. Toate reunite sub un singur nume, #Frescobaldi. 9 crame care pun în valoare farmecul aparte al locului, cu parfumul lui, cu istoria, cu magia inconfundabilă. Dacă nu ai ajuns încă acolo, trebuie să o faci, mai ales dacă ești pasionat de vinuri iar după ce o faci vei număra zilele, săptămânile, lunile până ce vei reveni.

Este ceva legat de regiunea asta care pur și simplu te face să te simți ca în patria vinului și a vieții pe care ți-ai dorit-o mereu: “la vitta e bella”. Nu putem să vă ducem pe toți acolo deși ne-ar plăcea enorm.

În schimb, putem și o facem.

Aducem magia locului, a vinurilor, a uleiurilor de măsline și întreaga aromă mediteraneană direct pe ecranele voastre. Dacă Desprevin.ro putea “emite” în 7D aveați toate simțurile copleșite.

Toscana este, pe lângă inima perioadei Renascentiste, cea mai importantă regiune viticolă din Italia și a șasea ca mărime. Aici se găsesc nu mai puțin de 41 de regiuni recompensate cu DOC (Denumirea de Origine Controlată) și alte 11 regiuni DOCG (Denumire de Origine Controlată și Garantată). Prin anii ‘70 a apărut și clasificarea regină, destinată exclusiv vinurilor de top: ” Super Tuscans”.

“Poate părea logic și geografic absurd să deosebim Toscana de restul Italiei centrale, dar are sens perfect pentru iubitorii de vin. Veneto poate fi centrul comercial al industriei vitivinicole italiane, Piemonte poate fi sursa celor mai mari emoții gastronomice ale țării, dar pe dealurile medievale din Toscana este cea mai mare concentrare italiană de ambiție și dedicare în vinificație. Toscana, așa cum este cunoscută în limba italiană, este mai degrabă țara micilor producători, decât a cooperativelor, mulți dintre acești mici proprietari câștigându-și averile deloc de neglijat în altă parte (ca în Napa Valley, California). Începând cu anii 1970, aceștia au invadat frumoasa zonă rurală dedicată măslinelor, chiparoșilor ș viței de vie, cândva dominată de comercianți de vin, aristocrați florentini, precum Antinori, Frescobaldi și Ricasoli.”, spune Jancis Robinson

Spiritul și terroir-ul toscan este surprins excelent de portofoliul de crame al companiei Frescobaldi. Sub cupola familiei Frescobaldi se întâlnesc cele 9 crame, de care vă vorbeam la începutul articolului. Fiecare cu povestea, tradiția și vinurile sale. Familie de agricultori, oenologi, acum la a IV-a generație, aceștia reușesc să exprime prin vinurile produse la cramele lor diversitatea Toscanei, diversitatea climei, a solurilor și a topografiei.

“În Toscana diferența o face pământul, nu omul. Omul doar acompaniază vinul din vie până în pahar” Nicolo d’Affitto - Oenolog Șef Frescobaldi Company

Fiecare dintre cramele alese în această săptămână este specială, fiecare vine cu o poveste aparte, cu un concept nou și cu un vin deosebit. Începând cu cea mai veche podgorie a familiei, Castelgiocondo unde se face unul dintre vinurile reprezentative ale Toscanei Brunello di Montalcino. Continuând cu Castello Nipozzano localizat în regiunea Rufina, cea mai mică și mai înaltă zonă de producție a celebrului Chianti. Până la Tenuta Ammigralia, cramă ultra modernă pe malul Mediteranei de unde vin vinuri proaspete, tinerești. Și încă alte 6 povești, concepte pe care le poți descoperi prin intermediul vinurilor produse aici.

Și cum vinul merge de minune cu mancarea, iar în Italia uleiul de măsline joacă un rol important, din portofoliul familiei Frescobaldi nu avea cum să lipsească livezile de măslini.

Cu un portofoliu atât de impresionant de vinuri extraordinare, Frescobaldi produce unul dintre cele mai exclusiviste uleiuri ale Italiei - Laudemio.

Sunt doar 22 de producători de Laudemio în Toscana. Printre ei familia Frescobaldi, cu o livadă de 300 de hectare de măslini. Una dintre cele mai vechi familii din regiune ce a reușit să dezvolte industria uleiului aplicând principiile cultivării viței de vie, unde subliniind conceptul de terroir sau legătura dintre tipicitatea și calitatea uleiului de măsline.

O săptămână savuroasă, veselă, aparte. O săptămână în care tragem cu ochiul la ce fac producătorii de vinuri din Italia, la rafinamentul indus licorilor care ies din cramele lor, conștienți că fac totul foarte bine de sute de ani în care ne bucurăm de vinurile lor concepute parcă să atingă perfecțiunea. Hai pe www.desprevin.ro să descoperi selecțiile noastre, vei simți parfumul Toscanei.

Până atunci, descoperă vinul recomandat chiar aici, emblemă a Toscanei și a vinurilor italiene mari. Acel vin pe care dacă nu-l tratezi ca pe un rege nu-ți va oferi nimic din bunătatea lui. Acel vin care te învăluie în mantia lui vișinie, nu arome complexe de zmeură și afine, fum, tutun, ardei verde, violete. Vin cu tanini rotunzi, dar prezenți care vor cere sigur ceva de mâncare lângă. Poate o bistecca fiorentina sau o porție generoasă de paste cu hribi și trufe. Un vin măreț, un vin atât de păstrat 10-15ani, cât și de savurat acum. Da, ați ghicit, este vorba de nimeni altul decât Castelgiocondo Brunello de Montalcino, un vin poveste ce-ți va rămâne în minte mult timp după ce l-ai băut.

Îl puteți găsi pe www.desprevin.ro, de data asta fără a fi acompaniat de alte vinuri într-un pachet dedicat lui.

Rămâneți cu noi și săptămâna viitoare la o nouă poveste despre crame și podgorii, iar până atunci bucurați-vă de vinuri bune!

Abonează-te pe  

Citeste mai departe:
mai multe despre:

Pe aceeasi tema: