- 21 Iulie 2020
Crama săptămânii: Licorna, crama care nu a ieșit din basmul fondatorului
Ne plac cramele mari din România pentru că vin cu tradiție, cu investiții mari în tehnologie pentru a îmbunătăți de la an la an calitatea vinurilor. Ne mai plac cramele mari din România pentru că poți găsi vinurile oriunde în țară și din ce în ce mai mult și în alte țări. În aceeași măsură admirăm și cramele mici, așa numite boutique, unde posibilitățile sunt mai limitate, iar atenția la detalii este acel Dumnezeu al locului.
Pentru toate cele de mai sus alegem în fiecare săptămână diversitate și vă dăm posibilitatea să cunoașteți mai bine colorata lume a vinului românesc.
Mai întâi, însă, vinul! Vă îndemn să-l încercați în această săptămână este unul alb, chiar dacă suntem în Dealu Mare și probabil se cădea să povestim despre vinurile roșii. Cred că acest vin merită să fie supus atenției voastre. În primul rând datorită asamblajului, să-i spunem inedit, unde un Chardonnay onctuos, catifelat și vanilat s-a întâlnit cu un sprințar Sauvignon Blanc. Împreună, în sticla de ANNO 2017 aduc un vin cu totul deosebit.
Un vin domol, de pus lângă brânzeturi grase sau curcan rumen ori un pește la grătar din familia tonului sau a somonului. Un vin ce se deschide cu note de vară călduroasă, cu caise și piersici albe supracoapte, cu tușe exotice de condimente dulci, cu un corp mai amplu și cu aciditatea potolită - suntem totuși în Dealu Mare, areal viticol cald, unde strugurii se coc repede.
Chiar dacă-i alb, eu tot vin de meditație îi spun, pentru că pe măsură ce evoluează în pahar își schimbă aromele precum își schimbă o femeie rochiile.
Este acel vin cu care să stai și pe care vrei să-l înțelegi, merită toată aprecierea noastră și cinste vinificatorului – Gabi Lăcureanu – care l-a creat așa.
Vinul se găsește pe www.desprevin.ro în pachetul cu UNICORNI, special creat pentru cei ce încă mai cred în magie.
Dar hai să vedem unde se face așa un vin:
Cele 30 de hectare de viță de vie, proprietatea cramei, sunt situate la mijlocul distanței între satele Gura Vadului și Vadu Săpat, Județul Prahova, aproape de limita cu județul Buzău. Plantația face parte din centrul viticol Tohani, podgoria Dealu Mare și este amplasată la o altitudine de 215 m.
Soiurile de struguri cultivate aici sunt Sauvignon Blanc-ul, Feteasca Albă, Chardonnay, Tămâioasă Românească, Fetească Neagră, Merlot și Cabernet Sauvignon.
Crama, așa cum poate fi admirată în prezent, a fost deschisă în 2013, însă locul s-a îmbogățit de poveste mulți ani înainte ca Licorna să fie o inspirație pentru nume. Localnicii spun că mai bine de 100 de ani în urmă, soții Nicolae și Elena Nicolau (moșieri din zonă) au hotărât să-și construiască o cramă pe acest loc. Nicolae Nicolau îl visase pe domnitorul Constantin Brâncoveanu, care îi cerea să clădească o cramă unde să facă un vin negru precum cocoșul din curtea acestuia.
Cât despre vinul negru solicitat de domnitor, se face și în prezent, iar crama nu a ieșit din basm și poartă numele de Licorna Winehouse. Vinurile produse aici își au “casa” în conacul ce a fost construit între anii 1907-1909 de soții Nicolau, cu pietrari italieni care în acele vremuri erau învățători în arta sculpturii pietrelor pentru localnicii tohăneni.
Dacă ar putea povesti, fiecare piatră ar spune unele dintre cele mai frumoase întâmplări la care au fost martore și astfel am putea afla noi taine despre meșteșugul vinului. Astăzi, în aceeași pivniță, la maturarea vinurilor participă 80 de baricuri din diferite tipuri de stejar, împreună cu trei budane destinate catifelării vinului roșu, de 2000 de litri și de 3000 de litri.
Este una dintre cramele pentru care eu port un atașament aparte, pentru acele zile ale copilăriei când hoinăream pe aceste meleaguri, pentru primii oameni care m-au primit să văd procesul de creare a vinurilor din interior, pentru locul frumos cu vii aliniate și tufe de trandafiri colorați, dar și pentru calitatea și autenticitatea vinurilor produse aici.
Vă invit săptămâna aceasta să descoperiți și voi selecțiile de vinuri Licorna Winehouse și să vă faceți propria părere despre care dintre ele vă este mai aproape de inimă. Bucurați-vă de vin!